fiscaliteit

Een ingenieur is bezorgd dat zijn hobby - het verzamelen van bijzondere horloges - de aandacht van de fiscus trekt.

Bijzondere horloges

Ik verzamel al meer dan tien jaar bijzondere horloges. Inmiddels heb ik een kostbare collectie, die ik sinds drie jaar toespits op één thema. Daartoe verkoop ik verscheidene zeldzame klokjes via veilingen; aanvankelijk Christie's, nu ook Ebay. Dat systeem is inmiddels betrouwbaar genoeg voor transacties van duizenden euro's en zo heb ik toegang tot de wereldmarkt. Van dat geld koop ik her en der horloges terug die beter binnen mijn thema passen. Daar gaat sinds mijn vervroegde pensionering als ingenieur veel tijd in zitten. Omdat ik weet wat ik doe, is mijn verzameling een waardevol bezit; ik zou er zo een paar ton voor kunnen krijgen. In de krant las ik dat Ebay de fiscus waarschuwt geen heksenjacht tegen internethandelaren te beginnen. Kan ik ook problemen krijgen? Ik verwerk mijn goedlopende belegging in horloges niet in mijn aangifte, evenmin als de soms mooie winsten die ik met de verkoop maak.

(P.T.)

U roept inderdaad fikse fiscale problemen over u af. Niet door wat u doet maar door hoe u het noemt. Maar laat ik eerst ingaan op uw activiteiten op Ebay. Elektronische veilingen en marktplaatsen staan bij de fiscus in de aandacht. De belastingdienst kent slechts een deel van de circa 2.000 kleine handelaren die daar actief zijn. De rest wil hij opsporen. Dat kan door navraag bij Ebay zelf, waar men de verkopen immers keurig bijhoudt. De fiscus zet ook computers in. Een zelfontwikkeld zoekprogramma onder de codenaam Xenon, zoekt onder meer naar internetsites met verdachte kenmerken, zoals aanbiedingen van nieuwe spullen door verkopers die geen adres opgeven maar alleen via een 06-nummer bereikbaar zijn. Hoewel u geen eigen website hebt, vallen uw transacties op Ebay misschien wel op. Trouwens, ook bij Christie's komen de belastingcontroleurs langs.

Welke fiscale gevolgen heeft het als de fiscus geïnteresseerd raakt in uw collectie? Niet zo veel, zolang u het maar niet heeft over beleggen en winst maken. Wat u beschrijft, is het onderhouden en verbeteren van een verzameling. Wat mij betreft bent u een volbloed verzamelaar en echte verzamelaars worden in de belastingwet ontzien. Het vervelende is dat u uw verzameling zelf vlotjes betitelt als een mooie belegging. Daar gaat u onbewust een grens over. Beleggingen zijn belast in de vermogensrendemenstheffing (box 3 van de inkomstenbelasting).

Over de waarde van beleggingen betaalt men 1,2 procent belasting, in uw geval jaar op jaar enkele duizenden euro's. In werkelijkheid is alles wat u doet gericht op het completeren van uw met visie opgebouwde goed gedocumenteerde collectie. Zo'n verzameling is onbelast, zelfs als u in uw achterhoofd heeft dat het best wel prettig is een mooi kapitaaltje op te bouwen. Maar betitel uw kostbare horloges als de belastinginspecteur langskomt in geen geval als een gouden belegging, want dan bent u zuur.

Mensen die iets inkopen om het duurder te verkopen, maken winst. Gelet op de omvang en het succes van uw transacties, zou dat zeker belaste winst zijn als u beroepsmatig bezig zou zijn. U bent evenwel hobbyist, zij het van hoog niveau. U zet alles op alles om uw verzameling uniek te maken in de wereld. Die activiteit is onbelast, ook al profiteert u van stijgende prijzen.

Over uw hobby hoeft u dus niets in uw aangifte op te nemen, maar houdt wel aantekeningen bij van uw transacties en de bedoeling daarvan. Zo'n documentatie maakt het u of uw erfgenamen makkelijker als de fiscus ooit uitleg vraagt.

Uitstel belastingaangifte

Krijg ik automatisch uitstel als ik mijn aangifte inkomstenbelasting op 1 april nog niet helemaal klaar heb?

(C.A.)

U krijgt zonder veel omhaal uitstel voor het indienen van de aangifte als u daar vóór 1 april schriftelijk om vraagt. Na de eerste paar maanden kunt u opnieuw uitstel vragen, maar daar moet u dan wel een goede reden voor opgeven. Wie niet (tijdig) om uitstel heeft gevraagd, kan half april een aanmaning verwachten. Daarin krijgt men nog tien werkdagen de tijd voor het indienen van de aangifte; voor het vragen om uitstel is het dan te laat.

Daarmee verschuift de mogelijkheid zonder nare gevolgen aangifte te doen 'automatisch' van 1 april naar ongeveer 1 mei. Het is overigens beter nu nog snel officieel uitstel te vragen. De wanorde bij de belastingdienst leidde er in het verleden toe dat sommige mensen na een jaar nog geen aanmaning hadden ontvangen, maar daar kunt u niet op rekenen.

Aertjan Grotenhuis

De vragenrubriek behandelt om de week fiscale vragen en pensioenvragen.

    • Aertjan Grotenhuis