Europese kanarie

Op zoek naar vogels is de spanning altijd hoog: iedere beweging in het veld zou een bijzondere waarneming kunnen zijn. Elk zintuig is gespitst, zeker in een wild gebied als de Ardennen in maart. Daar, die kleine zangvogel tussen de twijgen, lijkt net een geel-groen gekleurd blad. Het is de Europese kanarie, Serinus serinus. Een klein juweel onder de vinkachtigen, geelachtig, gestreept, een gevorkte staart. De snavel is kort en dik. Het mannetje heeft een heldergele stuit. Met een golvende, snelle vlucht verdwijnt de Europese kanarie uit het zicht. Luister eens naar de zang, die klinkt als girlit girlit, parelend, ja, zelfs met kanarie-achtige trillers zoals we die kennen van vroeger, van de kanarie in een kooi. Maar het is de vrijheid van deze Serinus serinusdie aan de waarnemer de sensatie geeft.

Europese kanarie

Foto: Daniele Occhiato;

www.birdpix.nl

Tekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl