Eten met je mond open

In Rotterdam eet Joep Habets voor weinig geld op hoog niveau

De attractiewaarde van de Euromast is aanzienlijk toegenomen nu je ook buitenom naar beneden kunt. Van mei tot oktober is het mogelijk aan een touw abseilend dan wel tokkelend de afdaling te ondernemen. Twee jaar geleden is de wat in versukkeling geraakte Euromast gerevitaliseerd. Met Rotterdam aan je voeten kun je er nu vergaderen, eten, feestvieren en zelfs slapen. Twee suites, met de ambitieuze namen Heaven en Stars, zijn voor 375 euro per nacht te huur. Dan heb je wel van pakweg tien uur 's avonds tot tien uur 's ochtends het rijk op 100 meter hoogte alleen. Het zal er vast aantrekkelijker overnachten zijn dan in de nabijgelegen bajesboot.

De voor de Floriade in 1960 opgetrokken Euromast staat er weer fris bij. Architect Maaskant wordt in ere gehouden, zijn beeltenis hangt prominent in de entreehal.

De tijden zijn veranderd. Rotterdam laat zijn skyline lang niet meer alleen door Rotterdamse architecten bepalen, de Rotterdamse voetbalhoop komt uit Katwijk en de Gispen van nu is Jan des Bouvrie. Hij heeft het interieur onder handen genomen. Zo is de panoramische brasserie gewit door Jan des Bouvrie. Muren, stoelen en banken zijn rigoureus wit, in contrast met de donkere vloer en de bruine houten tafels. De sobere kleurstelling maakt dat het uitzicht des te beter tot zijn recht komt.

'Eten met je mond open' is het motto van de eetactiviteiten die de Euromast aanbiedt. Een toeristische attractie is zelden een toeristische traktatie, maar op de Euromast valt dat alleszins mee. Toch is het eerder het uitzicht dat de mond doet openvallen dan het eetaanbod. De brasserie heet een internationale kaart te voeren, maar het is toch vooral veel Frans, wat minder Italiaans en een beetje wereldkeuken. Ook Anthonie Kamerling, Wouter Bos en andere minder sexy vegetariërs komen aan hun trekken, de keuze aan vegetarische gerechten omvat wat meer dan de verplichte nummers, zoals notengehakt in filodeeg met chilisaus en een tartelet van Friese nagelkaas en marjolein.

Verwacht geen grootse gastronomische genoegens, maar de prestaties van de keuken zijn niet onaardig. Zo zijn er behoorlijke, terecht zonder poespas gepresenteerde, garnalenkroketjes, een bijna klassieke dame blanche, een rijke chocolademousse met noten en een sorbet uit de tijd dat een sorbet nog ijs met fruit was. De Caesar salad is dan wel niet conform het originele recept maar je treft hem elders vaak slechter aan. Er is bindsla gebruikt, zoals het hoort, en stukjes kip, zoals het niet hoort. Aantrekkelijk zijn de grote ambachtelijk ogende broodcroutons. De roergebakken inktvis, van een fraai gekerfd type, met mosselen en zoete chili levert een pittig, exotisch gerecht op. De goed gebakken tournedos met beurre Café de Paris heeft een klassiek karakter, de begeleidende aardappelsla toont enige kenmerken van ratatouille. De frietjes zijn erg snel slap, de salade van witte kool daarentegen blijft knapperig, fris en smakelijk.

Eten op de Euromast is minder begrotelijk dan slapen op de Euromast. Het lukt met gemak om, inclusief de acht euro toegang, onder het streefbedrag te blijven van de Eten&cetera winterserie 'Uit eten voor minder dan 50 euro per persoon'. En wie een Panoramaaltijd neemt, hoeft nog minder uit te geven. Voor dat geld hoef je niet buitenom, maar mag je gewoon met de lift weer naar beneden. Euromast, Parkhaven 20 Rotterdam, 010 4364811, www.euromast.nl

    • Joep Habets