De golfclub

Touwen tikken in de snijdend koude avondbries tegen stalen vlaggenmasten, er klinken slag-geluiden vanonder het verlichte afdak, onmiddellijk gevolgd door een zoevend geluid; een witte stip verdwijnt razendsnel in de nachtlucht richting Utrecht. Men hoeft geen clublid te zijn om gebruik te mogen maken van de driving range, voor een paar euro kan men zich hier een mandje vullen met vijftig oefenballen. Naar een (G)olf (V)aardigheids (B)ewijs wordt niet gevraagd, een antecedentenonderzoek en blaastest blijven achterwege. Slaan dus maar, en dat gebeurt op verschillende manieren. Na eerst mobiele telefoon, autosleutels en portemonnee uit de zakken te hebben verwijderd, rost de één de inhoud van het mandje er binnen twee minuten doorheen. Terwijl de ander uiterst bedachtzaam, gelijktijdig de juiste slaghouding in de spiegels controlerend, bal voor bal richting voor, tegen of soms wel eens over de hekken slaat. Ondertussen rijdt er een vreemdsoortig wagentje met onder een beschermend afdakje een wel erg jonge bestuurder over de verlichte piste rond. Het heeft tentakels als kreeftenscharen die de 3.000 aanwezige steenharde ballen oprapen, in mandjes laten rollen en vervolgens weer in de ballenautomaten deponeren. Niet minder dan 10.000 stuks verdwijnen jaarlijks op miraculeuze wijze, soms wordt wel eens een aantal geretourneerd. Door de politie bijvoorbeeld, een onverlaat had er hun bureauramen mee bekogeld.

Afslaan in Nieuwegein. 22/3/2006 Foto Freddy Rikken Driving Range NGC om 9 uur 's avonds Rikken, Freddy

Vierde aflevering in een serie over de Nieuwegeinse Golf Club.

    • Freddy Rikken