Brussel Sint Bonifatiusplein

Midden in de Afrikaanse wijk Matonge in de Brusselse gemeente Ixelles (Elsene) ligt het Sint Bonifatiusplein dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot één van de meest trendy plekken van de hoofdstad. Typisch zo'n plaats die als gevolg van modieuze magneetwerking is ontstaan. De gevel van de vervallen neo-gotische Sint Bonifatiuskerk fungeert er als decor voor een bloeiend terraswezen. Alle keukens zijn vertegenwoordigd, bijna overal is er een ruime keuze uit Belgische bieren. De wegen naar het plein voeren langs Afrikaanse winkels en gevels van art nouveau. De Afrikaanse bewoners zitten op hun stoep, de mensen die uitgaan op de terrassen. Noem het neo-apartheid.

Brussel Sint Bonifatiusplein Sint-Bonifaciusplein - Brussel FOTO: Bart Dewaele Straatbeeld Pleinen BDW
    • Mark Kranenburg