Britse jury: man schuldig aan dood Chinese vissers

Een Britse jury heeft een Chinese man gisteren schuldig bevonden aan de dood van 21 kokkelvissende landgenoten. Begin februari 2004 kwamen de schelpenrapers om het leven toen ze werden overvallen door een snel opkomende vloed in de Morecambe Baai, in het noordwesten van Engeland. De jury achtte bezwezen dat de 29-jarige Lin Liang Ren de leiding had over een criminele bende die illegale Chinese immigranten inzette in de kokkelvisserij.

Lin werd, net als zijn 21-jarige vriendin en neef van 31 jaar, ook schuldig bevonden aan het schenden van immigratiewetgeving. Alledrie lopen ze de kans na het uitzitten van een eventuele straf het land uitgezet te worden, zei de rechter. Dinsdag bepaalt hij de strafmaat. Twee Britten, die er van verdacht werden de kokkels op te kopen werden vrijgesproken.

Lins bende had zo'n tachtig illegale immigranten in dienst die in het ijskoude water naar kokkels zochten. De Chinezen kregen niet meer dan één pond per uur betaald. De leiders van de bende verdienden volgens deskundigen soms meer dan 10.000 pond per dag.

In februari 2004 ging het mis toen na hevige regenval het waterniveau in de baai snel steeg. 23 immigranten, tussen de 18 en 45 jaar oud, konden niet meer op tijd de vaste wal bereiken. Ze waren aan het werk op een zandbank, ongeveer drie kilometer uit de kust. Van twee personen zijn de lijken nooit teruggevonden.

Tijdens het proces lieten de aanklagers fragmenten horen van het gesprek dat een van de kokkelvissers via zijn mobiele telefoon voerde met de alarmcentrale van de politie. 'Ik ben in groot gevaar. Ik sta tot mijn borst in het water. Misschien ga ik dood. Er is een kleine fout van mijn baas. De baas heeft de tijd verkeerd ingeschat. Hij had ons een uur geleden al gebeld moeten hebben.' Volgens de aanklagers leidde Lins nalatigheid tot de dood van de Chinezen.

Het proces heeft zeven maanden geduurd. Zowel het incident als de rechtszaak kregen uitgebreide media-aandacht. Een leidinggevende van de kustwacht in Morecambe zei gisteren dat de kans op soortgelijke ongelukken blijft bestaan. 'Mensen blijven hun leven riskeren.' Sinds het ongeluk in 2004 telde de kustwacht nog vijftig veiligheidsincidenten in de kokkelvisserij. (AP, BBC)