Boedapest Hösök ter

Gooi de Arc de Triomphe tegen de grond. Sleep de obelisk van Place de la Concorde naar de leeggekomen plek. Zet die obelisk daar op een enorme voet. Haal bij de École Militaire het ruiterstandbeeld van de maarschalk van zijn sokkel. Plaats die voor de opgerichte obelisk. Hijs in Versailles het beeld van Lodewijk XIV op. Laad bij Hôtel des Invalides en Jardins de Luxembourg of waar dan ook, standbeelden in van koningen - zolang ze maar groot, heldhaftig en uit brons gegoten zijn - en zet ze in een speciaal gebouwde ereboog achter de obelisk. Dan krijg je iets wat begint te lijken op het monument dat op het Boedapester Heldenplein staat.

Boedapest Hösök ter Hongarije. Boedapest.. Heldenplein. Monument. Jongen op fiets. GUY ON THE BYCICLE RAGAZZO SU BICICLETTA *** Local Caption *** In 1873, Buda and Pest were officially merged with the third part, îbuda (Ancient Buda) creating the new metropolis of Budapest. At the beginning, it was called Pest-Buda. After 12 years of Post-Communist Budapest began a tourist city. New ways of life melted with the old ones. Capitale dell'Ungheria, Budapest nasce ufficialmente nel 1873, quando il quartiere collinare di Buda e l'antica îbuda (entrambi sulla sponda occidentale del Danubio) si fusero con Pest, centro industriale sull'altra riva del fiume. All'inizio fu chiamata Pest-Buda. Dopo 12 anni postcomunisti Budapest  diventata una cittˆ molto turistica e curiosa. Le nuove mode si mescolano con il passato. Foto Hollandse Hoogte MASSIMO SIRAGUSA/CONTRASTO/Hol>

Het is uniek in Europa. Nergens anders heeft men geprobeerd een monument op te richten als ode aan het duizendjarig bestaan van een land, met alles erop en eraan. Men wilde alles in één keer verbeelden en eren: Arpád, de zeven stammen die uit het oosten naar de Hongaarse vlakte trokken, alle grote koningen die het land richting gaven. Alleen al daarover werd eindeloos gebakkeleid: wie wel, wie niet? Sommige koningen zijn op een later tijdstip alsnog afgevoerd, veel Habsburgers vooral. Het kostte 34 jaar om het project af te ronden. Het illustreert dat de Hongaarse manier van denken andersom werkt, van het algemene naar het bijzondere. In de meeste landen wijdt men een plein of een monument aan één generaal of één gewonnen slag. Men moet het Heldenplein zien, niet omdat het een gezellig plein is want dat is het niet, maar omdat het een millennium samenvat. En het plein ligt subliem, aan het einde van die prachtige Andrássy ut, Boedapests eigen, onovertroffen Champs-Elysées.

    • Jaap Scholten