Atlete zegt dat politie haar heeft geslagen

Eunice Barber, voormalig wereldkampioen zevenkamp en verspringen, beweert door de Parijse politie ernstig te zijn geslagen. Tijdens een persconferentie vertelde ze gisteren de politie aan te klagen voor mishandeling en belediging.

Het incident had vorige week zaterdag plaats, nadat ze in Stade de France een beurs van raceauto's had bezocht. Barber werd aangehouden nadat ze door een afzetting zou zijn gereden. Naar zij zegt, omdat ze aanwijzing van de politie verkeerd had begrepen. Barber werd gearresteerd en moest een nacht in de cel doorbrengen.

De atlete vertelde dat ze was geslagen, tegen de grond gegooid, aan haar haren was getrokken en in een politiebusje geduwd. Daarbij werd ze op handen en hoofd getrapt door twee agentes. 'Ze zeiden tegen me: 'Denk je dat je je in Afrika zo kunt gedragen. Je hebt geluk dat er mensen kijken, anders hadden we je steviger aangepakt. Dan had je krukken nodig gehad om weg te komen'.'

Barber wordt aangeklaagd voor het doelbewust in gevaar brengen van derden, geweldadigheid en weigering zich aan orders van de politie te onderwerpen. De atlete heeft twee politieagenten gebeten, één in zijn been en de ander in de schouder. Ze erkende dat gisteren, maar zei uit noodweer te hebben gehandeld. Volgens de politie was er sprake van een 'hysterische reactie'.

De Franse sportkrant L'Equipe publiceerde gisteren een foto waarop te zien is hoe Barber door vijf poltieagenten tegen de grond wordt geduwd.

Barber droeg tijdens de persconferentie een nekbrace, waaruit zou blijken dat ze vrij ernstig gewond is geraakt. Zij werd tijdens de persconferentie bijgestaan door een aantal atletes, onder wie de sprintster Christine Arron.

Barber is geboren in Sierra Leone en werd in 1999 tot Française genaturaliseerd. 'Ik klaag de politie niet aan vanwege hun werk, maar ik denk dat een aantal agenten zich als racisten gedraagt en vol haat zit, omdat ze hun werk in ruige buurten moeten verrichten.'

Stade de France ligt in Saint Denis, een van de wijken waar veel immigranten wonen en waar vorig jaar ernstige onlusten onder jongeren uitbraken. (AP)