Arras Grand`Place

Elke zaterdagochtend is er markt op de Grand`Place van Arras. Het plein ligt, net als het kleinere Place des Héros, in het centrum van de Noord-Franse stad, die lang geleden Vlaams was en Atrecht heette.

Arras Grand`Place FRANCE - NORD-PAS-DE-CALAIS ÔGrand'Place' - Typical façade (Flemish Baroque style) - Arras Traditional buildings Squares Reporters©Planet Pictures / Hervé Diard (Foto AFP) AFP

Rondom de Grand`Place staan, keurig geordend, 155 kopieën van huizen met Vlaamse barokgevels. De originele huizen zijn gebouwd in de zeventiende en achttiende eeuw. De benedenverdiepingen hebben arcaden, waaronder lakenhandelaren vroeger hun producten te koop aanboden. Arras lag in de Eerste Wereldoorlog aan de frontlinie. Een groot deel van de stad werd verwoest, óók vrijwel alle gebouwen aan de Grand`Place. In de jaren twintig werden ze, met in heel Frankrijk ingezameld geld, op knappe wijze weer opgebouwd.

    • Guido de Vries