Antwerpen Conscienceplein

Het mooiste plein van Antwerpen is het Hendrik Conscienceplein. Het is vernoemd naar de gelijknamige negentiende eeuwse schrijver 'die zijn volk leerde lezen' en is gelegen in het oude stadsdeel oftewel de `koekenstad`, zoals de Antwerpenaren zeggen. Hier, op dit relatief kleine en vrijwel ingesloten plein, begint Zuid-Europa. Door de barokke architectuur die het plein omringt, wanen ook niet-romantici zich in Italië. Pronkstuk is de St. Carolus Borromeuskerk, met een zeventiende eeuwse barokke voorgevel en binnen de Onze-Lieve-Vrouwekapel, die werd ontworpen door Rubens. Het plein wordt verder omgeven door de stadsbibliotheek en enkele aardige cafés en restaurants. Ook in de smalle straten om het plein zitten leuke restaurantjes, die te verkiezen zijn boven de toeristische `brol` rond de Grote Markt. Wie hier verkeert, wil niet snel meer noordwaarts.

Antwerpen Conscienceplein Antwerpen Conscienceplein - foto Wim Daneels WDK
    • Robert van de Roer