www.nrc.nl

Ophippen. In nrc.next staat elke dag een column van Aaf Brandt Corstius en een kookrubriek van Janneke Vreugdenhil. Ze worden beide ook gepubliceerd op www.nrc.nl/next, waar bezoekers van de site kunnen reageren.

CORUS CHESS TOURNAMENT Van 14 januari tot en met 29 januari wordt in Wijk aan Zee weer het Corus schaaktoernooi gehouden. Op de foto Viswanathan Anand deelnemer aan de grootmeestergroep. Dijkstra bv

In de column Aaf gaat het vandaag over het ophippen van wijken. “Je kent ze wel, van die hoogopgeleide mensen die zeuren dat hun huurflat stinkt maar dat ze geen hypotheek kunnen betalen. Dat heten “postmodern georiënteerde hedonisten', leerde ik gisteren. Oplossing: stop ze in goedkope wijken en ga die wijken ophippen.“

In koken etc staan deze week drie recepten voor “speedkoken'. “Slow food mag dan in zijn, fast food is een stuk praktischer. Maar fast food is vies en ongezond, dat wisten we ook al voordat we de film Supersize Me zagen. Voor wie doordeweeks weinig tijd heeft en toch lekker en gezond wil eten, introduceerde ik de term speedkoken. Ik heb er nog geen internationaal octrooi op aangevraagd, maar misschien moet ik dat alsnog doen.“

Vluggertjes. In zijn schaakrubriek op www.nrc.nl/schaken schrijft Hans Ree vandaag over de vlugge vingers van schaker Anand. “In 1987 speelde ik op het vliegveld van Manila een paar vluggertjes met Anand. Hij was 17 jaar en net jeugdwereldkampioen geworden in de Filippijnse stad Baguio City (...) Anand won alle vluggertjes van me. Hij was sterker en daar kon ik wel tegen, want er waren zoveel schakers die sterker waren dan ik. Wat me ergerde was dat ik de snelheid van zijn vingers niet na kon doen. Als we twintig zetten gespeeld hadden, waar we beiden nauwelijks over hadden nagedacht omdat we de opening wel kenden, had ik toch al bijna een minuut bedenktijd meer gebruikt.“