Wijn- en blaasproeverij

Sommige mensen durven pas na een glas wijn achter het stuur te gaan zitten. Anderen denken dat ze met vier glazen nog goed kunnen rijden. Het Japanse Tanita denkt daar anders over.

De privé-alcoholblaastester van Tanita.

In de strijd tegen alcohol in het verkeer lanceerde de Nederlandse overheid jaren geleden de slogan: Glaasje op, laat je rijden. Nu wil diezelfde overheid dat de laveloze chauffeur het stuur overlaat aan de Bob, 'de bewust onbeschonken bestuurder'.

Toch kruipen elke nacht, vooral in het weekend, duizenden mensen achter het stuur die te veel hebben gedronken. Volgens de stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid (SWOV) zit tussen de 4 en 4,5 procent van de automobilisten in Nederland tijdens de weekendnachten onder invloed achter het stuur. Als gevolg daarvan vallen er jaarlijks 250 doden en 3.500 ernstig gewonden. Die cijfers zijn de laatste jaren vrij stabiel. Misschien dat de 'Tanita Alcohol Sensor' het percentage drinkende automobilisten kan verlagen.

De Japanse onderneming Tanita is vooral bekend van de ingenieuze weegschalen. Nu brengt het een apparaatje op de markt dat lijkt op een mp3-speler. Aan de zijkant van het apparaatje zit een zilverkleurig knopje, je drukt de knop in en op het display telt de Alcohol Sensor af van vijf naar nul. Alleen verschijnt er in plaats van het getal nul het woord 'start'. Dat is het teken om één maal vrij diep in het minuscule roostertje boven het display te ademen. Enkele seconden later verschijnt op het display het bloedalcoholgehalte. De Alcohol Sensor - die zijn voeding krijgt van gewone batterijen - werkt op basis van een halfgeleider met gassensor die de alcohol meet.

Na alcoholinname moet de gebruiker twintig minuten wachten. Het bloed heeft tijd nodig om de alcohol op te nemen. Na één glas wijn en twintig minuten wachten, toont de Alcohol Sensor 0,1 op het scherm. In Nederland mag het wettelijk toegestane bloedalcoholgehalte niet hoger zijn dan 0,5 procent. Na nog twee glazen blijkt het bloedalcoholgehalte gestegen naar 0,5. Komen we hoger en we zouden in de auto stappen, dan plegen wij een strafbaar feit. Maar we zitten thuis, dus we drinken nóg een glas. We voelen ons nu lekker rozig en een half uurtje later leert de Alcohol Sensor ons dat we op 0,7 zitten. Hier laten we het bij.

Hoe lang duurt het voordat het bloedalcoholgehalte weer is gedaald tot of onder het wettelijk toegestane percentage van 0,5? We wachten twee uur en pakken de Alcohol Sensor. Het display geeft 0,5 aan. We mogen volgens de wet weer de weg op.

    • Binnert de Beaufort