Wereldwijd succes tegen wil en dank

Typische surfermuziek hoeven we van Jack Johnson niet te verwachten.

De voormalige surfer, die niet graag in de schijnwerpers staat, speelt eerder folkrock.

Jack Johnson wil volgend jaar op het strand liggen Foto Steve Barilotti Jack Johnson FOTO: Steve Barilotti Jack Johnson speelt het liefst in zijn garage Muziek: pagina 26 Barilotti, Steve

De laatste die iets begrijpt van zijn wereldwijde succes is Jack Johnson zelf. De 30-jarige surfkampioen en filmmaker begon zes jaar geleden uit liefhebberij met muziek maken, in eerste instantie om een paar liedjes te hebben bij zijn zelf gefilmde surfdocumentaire Thicker Than Water. Als geboren Hawaiiaan was surfen zijn eerste roeping. Nog steeds vindt hij zijn familie en de sport belangrijkere levensvervullingen dan het popsterrenbestaan dat hem tegen wil en dank kwam aanwaaien. Zijn debuutalbum Brushfire Fairytales (2001) werd een onverwacht succes, mede omdat liefhebbers van de surfsport nieuwsgierig waren naar de liedjes die de surfer in zijn vrije tijd maakte. Inmiddels hebben de muzikale activiteiten de overhand gekregen, zodanig dat Jack Johnson heeft aangekondigd dat hij na zijn huidige Europese tournee een rustpauze van minstens een jaar inlast om met vrouw en kind “op het strand te liggen“.

Met surfmuziek hebben zijn zachtmoedige folkliedjes met jazzy ondertoon en milde Caraïbische invloeden weinig te maken. Ze klinken heel anders dan de meerstemmige surfsongs van de Beach Boys, of de surf-instrumentals met galmende gitaar van Dick Dale. Eerder doet Jack Johnsons muziek denken aan de bluesy folkrock van J.J. Cale met wie hij gemeen heeft dat hij niet graag in de schijnwerpers staat. Johnson is de eerste om te wijzen op het veel grotere talent van zijn vrienden Ben Harper en G. Love, die niet het geluk hadden om beroemd te worden. Hij laat ze meedoen op zijn cd's en contracteerde hen als artiesten op zijn eigen Brushfire Records, waar ook zijn zingende sportvrienden Matt Costa en Donovan Frankenreiter onderdak vonden.

Hoewel hij opgroeide met de kitschmuziek van Kiss en Queen, noemt Johnson de veel eigentijdsere rock van The Shins en The White Stripes als zijn favorieten. Daar is op zijn cd's weinig van te merken, want de vier albums die tot nu toe van hem verschenen staan in het teken van kabbelende akoestische folk. Het Amerikaanse muziektijdschift Rolling Stone heeft het over muziek die “mellow “n yellow“ klinkt en vergelijkt hem met de crooner Harry Belafonte, in die gevallen dat Johnson zich bedient van een kunstmatig Caraïbisch accent. De drukte van de moderne wereld gaat aan hem voorbij en in zijn teksten benadrukt hij simpele genoegens en een berustende levenshouding. Zijn begeleidingsband is al zes jaar dezelfde: bassist Merlo Podlewski, drummer Adam Topol en pianist Zach Gill zijn geen muzikanten met een grote geldingsdrang maar dienende, rustige jongens.

Sinds hij zich een groot huis op Hawaii kan veroorloven, musiceert Johnson bij voorkeur met vrienden in zijn garage. Het meest recente album “Sing-A-Longs and Lullabies' van Jack Johnson and Friends is de soundtrack bij de kinder-tekenfilm Curious George die deze maand in première gaat, over een aapje dat alledaagse dingen beleeft. Omdat het aapje niet spreekt, fungeren Johnsons liedjes als tekst bij opvoedkundig verantwoorde episodes. Die gaan over delen van je speelgoed (“It's always more fun / to share with everyone“) en het opruimen van je rommel. Hoewel de liedjes een hoog Sesamstraatgehalte kennen, geldt Curious George als een volwaardig Jack Johnson-album dat in de Amerikaanse albumlijst al bijna even goed scoort als voorganger en multi-millionseller “In Between Dreams'.

Bij zijn concerten laat het publiek zich onderdompelen in een lauwwarm bad van gemoedelijkheid en oorstrelende klanken. Eerdere optredens in Melkweg en Paradiso werden druk bezocht door Amerikaanse surfliefhebbers, die in sommige gevallen zelfs hun surfboard bij de garderobe in bewaring gaven. Binnen heerst een saamhorigheid die grenst aan de sfeer van een religieuze bijeenkomst, zo heilig geloven de Johnsonliefhebbers in de betere wereld waarvan deze muziek een voorbode is. Voor een artiest die dweept met seks, drugs en lawaaiige rock & roll zijn we vanavond bij de verkeerde.

Kijk voor meer informatie op www.jackjohnsonmusic.com

Concert vanavond in de Heineken Music Hall (uitverkocht).

    • Jan Vollaard