Vlijmscherpe en heel dure muziek

Het aanbod van mp3-spelers is tegenwoordig enorm. De vraag ernaar ook. Fabrikanten wringen zich in de vreemdste bochten om de aandacht van de consument te trekken.

De S-beat van Victorinox, met linksachter de stalen zakmesombouw. Meyer, Daniel

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau op het gebied van mediatechnologie, IDC, verwacht dat in 2009 wereldwijd circa één miljard mp3-spelers over de toonbank zullen gaan. De opslagcapaciteit van de kleinste spelers bedraagt 512 kb. Daar kunnen zo'n 120 nummers op mp3-formaat in worden opgeslagen. De nieuwste spelers hebben een opslagcapaciteit van 60 Gb; goed voor zo'n 15.000 nummers of 150 uur video op mpeg-formaat.

Het is bij deze mediaspelers niet alleen belangrijk dat ze de muziek of beelden opslaan en afspelen, minstens even belangrijk is het uiterlijk van het apparaat. Het succes van de mp3-speler van Apple, de Ipod, wordt voor een groot deel toegeschreven aan de vormgeving. Ook de bediening van de Ipod is makkelijk en prettig door een vrij groot stuurwiel aan de voorkant van het apparaat. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim veertig miljoen Ipods verkocht. Als we IDC mogen geloven, gaan er nog veel meer worden verkocht. De vraag is door wie. Door Victorinox bijvoorbeeld. De fabrikant van het wereldberoemde Zwitserse legermes heeft ook een digitale muziekspeler op de markt gebracht, de S-beat.

Het apparaat herbergt buiten de mp3-functie ook een radio en voice-recorder. Het geluid via de bijgeleverde oordoppen doet niet onder voor dat van de Ipod.

Om het apparaat zit een stalen ombouw, waaruit een zakmesje, vijl en schaartje geklapt kunnen worden. Alle mp3-functies zijn via een klein knopje midden in het display te bedienen. Dat knopje is zo klein, dat de gebruiker vaak een functie overslaat. Gelukkig heeft de ontwerper er een afstandsbediening in de vorm van de Zwitserse vlag bij geleverd. De vier benen van het kruis in de vlag zijn een bedieningspaneel dat wél makkelijk is te bedienen. Het geheel oogt onweerstaanbaar.

De accu van de S-beat laadt snel op via een usb-poort in de computer, maar er is geen adapter bijgeleverd om de speler via het lichtnet op te laden. Lastig als je op vakantie gaat zonder laptop of pc. De prijs van de S-beat met 1 Gb (240 nummers) is 210 euro, de 2 Gb-versie is 100 euro duurder. Ter vergelijking, de Ipod Nano van Apple met 1 Gb kost circa 159 euro, bij Media Markt 109 euro.

    • Gert-Jan Wondergem