UEFA dreigt dissidente voetbalclubs te schorsen

De Europese voetbalfederatie UEFA dreigt voetbalclubs die een proces aanspannen tegen de organisatie niet langer toe te laten tot Europese clubcompetities, zoals de Champions League of de UEFA Cup. Dat is gisteren beslist op de eerste dag van het dertigste UEFA-congres. Het Franse Olympique Lyon kan hiervan het belangrijkste slachtoffer worden.

De 52 landen die zijn aangesloten bij de UEFA verklaarden gisteren hun steun aan de federatie in de strijd met de zogenaamde G14. Dat is een lobbygroep van achttien van de machtigste Europese topclubs, waartoe naast Barcelona en Manchester United ook PSV en Ajax behoren. De G14 ligt al geruime tijd in conflict met zowel de UEFA als de mondiale voetbalfederatie FIFA.

De G14 steunt voetbalclub SC Charleroi in een proces dat deze week in België is begonnen. Charleroi eist ruim 600.000 euro van de FIFA en de UEFA omdat een van de spelers van deze club geblesseerd terugkwam van een interland en daardoor acht maanden niet kon spelen. De G14 eist gezamenlijk 860 miljoen euro van de FIFA en meer inspraak in de organisatie van het voetbal.

Ook Olympique Lyon heeft een soortgelijke rechtszaak aangespannen tegen de voetbalfederaties, omdat verdediger Eric Abidal een zware blessure had opgelopen tijdens de interland Frankrijk-Costa Rica van 9 november vorig jaar. Clubs krijgen in zo'n geval geen compensatie van de nationale voetbalbonden.

De UEFA eist nu dat clubs niet meer naar de rechter lopen en de organisatie roept op tot solidariteit. De UEFA voert aan dat vooral armere voetballanden onvoldoende middelen hebben om internationals te betalen. “Iedereen in de voetbalfamilie moet zich schikken naar de regels van de FIFA en de UEFA“, zei directeur-generaal Lars-Christer Olsson gisteren tegenover het persbureau AFP.

Nu de landen de UEFA-verklaring hebben goedgekeurd, vragen ze de clubs hetzelfde te doen. Dat betekent dat Charleroi en Lyon hun rechtszaak zouden moeten stopzetten, willen ze voor Europees voetbal in aanmerking komen. De maatregel zou al ingaan vanaf het komende seizoen.

Lyon stevent dit seizoen af op een vijfde opeenvolgende titel in Frankrijk. Het staat ook in de kwartfinale van de Champions League, nadat het makkelijk PSV uitschakelde.