Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova politiek. Rechtstreeks uit café Dudok in Den Haag een discussie over de verhoren in de Tweede Kamer en effectiviteit van de tbs-behandeling van gestoorde criminelen met Dick Oppedijk (voormalig directeur van tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug), psychologe Corine de Ruiter, Kamerlid voor de LPF Joost Eerdmans, advocaat Cees Korvinus, tbs'er Eric en Peter, schoonzoon van het eerste slachtoffer van Wilhelm S. (verkrachting met geweld 1990). Ned.3, 22.20-23.05u.

Eerste aflevering van de culturele talkshow De Leeuw in Vlaanderen met de Nederlandse presentator Rick de Leeuw die jarenlang frontman is geweest in de band Tröckener Kecks. Hij praat met Vlaanderens hotste schrijver Dimitri Verhulst, de Belgische schilder Luc Tuymans en zanger en componist David Bovëe. Advocaat Ronny Baudewijns (van o.a. Dutroux) en schrijver Chrisophe Vekeman recenseren de Oscarwinnende film Capote. België 2 (Canvas), 21.55-22.35u.

documentaire

A treasure ship's tragedy. Reportage over het wrak van de Auguste, dat al bijna 250 jaar met zijn lading op de bodem van Aspen Bay bij Cape Breton in Canada ligt. Wat bracht het schip destijds tot zinken? National Geographic, 21.00-22.00u.

A very British Olympics. Over de Olympische Spelen die in 1948 in Londen werden gehouden en dreigden uit te lopen op een farce. De Britse atleten deden zich tegoed aan gelatine en custardpudding en de vrouwen moesten hun eigen outfits maken. Bovendien was de Engelse vlag zoek. BBC2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Freek de Jonge heropende het oude Luxor Theater in Rotterdam met een nieuwe show. Hij vertelt over zijn herinneringen aan het theater. Verder zanger Ragga Oktay, die superster in Turkije is en geboren en getogen in Rotterdam. En popfotograaf Anton Corbijn. Ned.3, 19.00-19.50u.

Tv show. Gesprekken met presentatrice Sylvana Simons over de nieuwe serie van Dancing With the Stars en zanger Lee Towers over zijn dubbel jubileum. Presentator Reinout Oerlemans bezoekt in New York de Amerikaanse zangeres en actrice Vanessa Williams. Ned.2, 21.30-21.25u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn PSV-voorzitter Rob Westerhof over de toekomstplannen van trainer Guus Hiddink en de Belgische onderzoekster Charlotte De Backer over het fenomeen roddelen bij mannen en vrouwen. Talpa, 23.00-0.05u.

Friday night with Jonathan Ross. Gasten zijn o.a. presentator van natuurprogramma's David Attenborough en zanger Morrissey. Muziek van Pink. BBC1, 23.40-0.40u.

informatief

De polikliniek. In deze aflevering uit een serie medische programma's aandacht voor de zesjarige Samantha, die al vanaf haar geboorte scheel kijkt en in de polikliniek aan haar beide ogen wordt geopereerd. En Riki, die al vier jaar lang last heeft van pijnlijke handen door een beknelde zenuw, het zogeheten carpaletunnelsyndroom. Ned.1, 19.30-20.00u.

Nieuwslicht. Aandacht voor sonargeluid en de overtuiging van veel wetenschappers dat de geluiden die mensen onder water produceren schadelijk zijn voor dolfijnen en walvissen. Ook een nieuw recept in de rubriek wetenschappelijk koken en een demonstratie van het prototype van de Robostreet, een robot die het werk van de stratenmaker kan overnemen. Ned.3, 20.15-21.00u.

Een betere buurt. Eerste aflevering van een 11-delige serie, waarin zeven pas afgestudeerde jongeren in een woning in de Rotterdamse Tarwewijk de opdracht krijgen in 80 dagen de wijk merkbaar en zichtbaar te verbeteren. Presentator Arie Boomsma en straathoekwerker Jan Geyteman gooien de bewoners meteen in het diepe. Ze krijgen vijf dagen de tijd om de buurt te verkennen en een project te bedenken waarmee ze de komende 80 dagen aan de slag kunnen. Ned.1, 22.35-23.15u.

amusement

McDonald's kitchen. In vierde aflevering van een achtdelig programma over het koken zonder vlees of vis gaat het om veelzijdige gerechten met bietjes. Ned.3, 19.45-20.15u.

De 10 succesvolste Nederlanders in het buitenland aller tijden. Amusementsprogramma waarin wordt gezocht naar de meest opvallende personen uit een lijst van tien Nederlanders. In deze aflevering worden de tien Nederlanders die het goed doen in het buitenland op een rijtje gezet. RTL4, 21.30-22.30u.

sport

Eredivisie live. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de eredivisie van Vitesse tegen Sparta. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL5, 20.00-22.45u. plus een samenvatting op Talpa van 22.40 tot 23.00u.

muziek

Loudon Wainwright III at the BBC. Optredens van Loudon Wainwright III bij de BBC uit de programma's Later with Jools Holland, The Old Grey whistle Test en The Late Show. BBC2, 0.40-1.45u.