Televisie Film van de dag

Fargo. Na uitzinnige films met veel cinematografische capriolen zoals de snel bewegende camera in Raising Arizona wilden de gebroeders Coen wel eens iets anders. “Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal' staat er op de credits, om aan te geven dat er een ander soort film volgt dan vroeger. Met stalen gezichten bleven ze het in interviews ook volhouden: Fargo is gebaseerd op feiten. Lulkoek natuurlijk, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van deze moderne klassieker. Integendeel. In Fargo mag de camera dan vrijwel stilstaan, er wordt een verhaal mee verteld dat die typische absurde Coen-humor heeft. In sneeuwrijk Minnesota wil een schlemielige autohandelaar zijn vrouw laten kidnappen om zo wat geld op te strijken van zijn schoonvader. Hij huurt twee schimmige types in en dan gaat het fout. De zwangere politievrouw Marge gaat op onderzoek uit. Wat er dan gebeurt(Joel en Ethan Coen, 1996, GB/VS), RTL 7, 22.30-0.19u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg