Speedy courgettes

Tijd is het kostbaarste dat we kennen', schrijft Yvonne P. op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc. Geeft zij daarmee de essentie van de next-generatie weer of niet? Ik vind het in elk geval erg herkenbaar. Je mag alles van mij hebben. Mijn geld, mijn huis, mijn kinderen (liefst zondagochtend tussen 7 en 10). Maar kom niet aan mijn tijd. Die paar uur per week dat er even niets hoeft zijn heilig. Afblijven. Af.

Yvonne en degene met wie ze tafel (en vermoedelijk ook bed) deelt, werken beiden in Den Haag, terwijl ze in Amsterdam wonen. Den Haag is een hartstikke leuke stad om te wonen, hoor! Tijdwinst: dagelijks 2 keer een uur. Weet je wel wat je in die tijd allemaal kunt koken?

Noodgedwongen verzamelden de P's een heel assortiment speed-recepten, zoals Speedy courgettes. Een lekker snel recept - het stond gisteren binnen 15 minuten op tafel, voor pasta met een saus op basis van groente. Yvonne raadt aan (koel)verse pasta te gebruiken, omdat die sneller klaar is dan gedroogde. Daar voeg ik nog twee adviezen aan toe.

Gebruik een goede kwaliteit pesto, anders bederf je je hele pasta. Wat is een goede pesto? Eentje die gemaakt is van basilicum, Parmezaanse kaas of pecorino, pijnboompitten, knoflook en olijfolie. Dat is niet nogal wiedes. Lees de etiketten maar eens en huiver. Als je geen fatsoenlijke pesto kunt vinden, kun je beter wat extra verse basilicum gebruiken. Mijn tweede advies geldt voor alle pasta's die je de rest van jeleven gaat koken: vang een deel van het kookwater op en roer dat, samen met de saus door de pasta. Een paar eetlepels van dat zetmeelrijke water per persoon is genoeg om elke pasta naar een hoger niveau te tillen.

Voor 2 personen:

200 g pasta

olijfolie

2 bosuitjes, in ringetjes

1 courgette, in kleine stukjes

1 grote tomaat, in kleine stukjes

Quorn, tofoe of tonijn uit blik

1 flinke lepel pesto

Parmezaanse kaas, vers geraspt

verse basilicum, in reepjes

Breng in een grote pan een royale hoeveelheid water aan de kook. Voeg pas zout toe als het water kookt en kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Verhit een scheutje olijfolie in een wok of hapjespan. Hierin kort de bosuitjes roerbakken. De courgette en tomaat toevoegen en even laten stoven. Als je tofoe gebruikt, deze in blokjes snijden en als je tonijn gebruikt, deze uit laten lekken. Quorn, tofu of tonijn aan het groenteprutje toevoegen. Roer de pesto erdoor, laat alles goed warm worden, maak op smaak met zout en vers gemalen peper en roer er de basilicum door. Giet de pasta af (denk aan het kookvocht) en verdeel het over twee borden en schep er de groente over. Geef de Parmezaanse kaas er apart bij.

Lekker op speed in de keuken? Volgende week onthaasten we weer. Stuur jouw beste appeltaartrecept naar www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil