Runderstoof

Voor 6 porties:

1200 gram runderlappen

4 eetlepels olijfolie extra vergine

200 gram uien, gepeld en grof gesneden

2 blaadjes laurier

1 dl droge rode wijn

2 x 400 gram gepelde pruimtomaten in blik, fijngeprakt

1 eetlepel gedroogde oregano

versgeraspte belegen schapenkaas (natuurvoedingswinkel)

zout en versgemalen zwarte peper

Stoofvlees uit de snelkookpan, het is een oplossing die gehaaste huishoudens goed van pas komt. Er kan heel goed 2 dagen mee gedaan worden. Bereiding: Snijd de runderlappen in handzame stukken. Verhit de olie in een snelkookpan en fruit daarin al roerend de uien en de laurier tot de uien zacht en geurig zijn. Voeg het vlees toe en braad dit rondom aan tot de rauwe vleeskleur is verdwenen; braad het vlees zonodig in twee porties aan. Blus de pan af met de wijn en laat vrijwel geheel inkoken. Voeg de pruimtomaten toe, de oregano en zout naar wens. Breng de pan op druk en laat hem 35 minuten op druk staan op een laag vuur. Haal de druk snel van de pan door hem onder koud stromend water te zetten. Roer 2-3 eetlepels van de geraspte kaas door de saus, proef op zout en maal er peper naar wens bij. Geef hierbij gekookte bloemige aardappels, rijst of burghul. Klaar.

Morgen: hopscheuten met lam.

    • Florine Boucher