Rijks krijgt vier ingangen in fietstunnel

De entree van het nieuwe Rijksmuseum blijft toch in de fietstunnel onder het gebouw. Dit heeft directeur Ronald de Leeuw vanochtend bekendgemaakt bij de presentatie van het definitieve ontwerp.

‘Artist impression’ van het beoogde Studiecentrum in de tuin naast het Rijksmuseum, gezien vanaf de Jan Luijkenstraat (Beeld INDG) INDG

Eerder hadden de Spaanse architecten Cruz en Ortiz, die de verbouwing voor hun rekening nemen, de entree in het midden van de doorgang onder het gebouw bedacht, maar daar kwam veel kritiek op, onder meer van de stadsdeelraad Oud Zuid en van belangenverenigingen voor fietsers.

Vervolgens zou de entree naar de zijkant van het gebouw worden verplaatst, maar dat gaat nu niet door. Aan het begin en einde van de onderdoorgang zullen vier ingangen komen. Eenmaal binnen betreden de bezoekers een groot, verdiept 'entreeplein' dat onder de passage door loopt. Daardoor ontstaat een verbinding tussen de oost- en westvleugel van het museum, aldus De Leeuw.

Die presenteerde het definitieve ontwerp vanochtend in bijzijn van staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66), stadsdeelwethouder Emile Jaensch en architect Antonio Ortiz. Van der Laan prees het ontwerp en de manier waarop het Rijksmuseum, ondanks de ontmanteling van het gebouw die is al begonnen, meer bezoekers weet te trekken dan verwacht. 'Het Rijksmuseum was de afgelopen periode aanweziger dan ooit.'

Wethouder Jaensch zei geen problemen te verwachten met de verdere realisatie van de verbouwing. Volgende week donderdag dient het museum een aanvraag voor een bouwvergunning in, over een jaar kan dan naar verwachting met de her- en nieuwbouw (in de tuin verrijzen een nieuw Aziatisch Paviljoen en een Studiecentrum) worden begonnen.

Alleen architect Ortiz uitte kritiek op het Rijksmuseum. 'Het gebouw is niet vernietigd, maar alle slechte dingen die men een gebouw kan aandoen, zijn gebeurd. Het is in de vorige eeuw bijzonder slecht behandeld.'

Vorige week werd bekend dat de verbouwing van het Rijksmuseum, met een budget van 272 miljoen euro, anderhalf jaar langer duurt dan voorzien. Het zal nu eind 2009 opengaan.