Proef KLM: gsm aan boord

Net vertrokken met het vliegtuig en vergeten de kinderen gedag te zeggen? KLM komt in 2007 met de oplossing: mobiel bellen vanuit de lucht. De maatschappij heeft vandaag bekendgemaakt een proef te zullen nemen met bellen aan boord, waarbij passagiers gebruik kunnen maken van hun eigen gsm. 'We willen eerst kijken hoe passagiers erop reageren', zegt een woordvoerder. 'Het gaat ook om het gebruik van blackberries.'

Alvorens de proef kan beginnen, moet de overkoepelende Europese instantie voor telefonie, de CEPT, nog het huidige verbod op het gebruik van mobieltjes in vliegtuigen opheffen. Volgende week valt hierover naar verwachting een besluit. Technisch gezien is mobiel bellen geen belemmering meer. De gevaren die storingen van telefoons voorheen opleverden voor de besturing van vliegtuigen en communicatie met de grond, zijn opgelost.

KLM is niet de eerste maatschappij die mobiele telefonie in haar vliegtuigen introduceert. In de tweede helft van dit jaar komen - afhankelijk van het besluit van de CEPT - het Portugese TAP en het Britse BMI als eerste met de mogelijkheid. Deze twee bedrijven nemen het niet op proef, maar voeren mobiel bellen meteen in. Ze maken gebruik van de apparatuur van het bedrijf On Air, een consortium waarin onder meer vliegtuigbouwer Airbus is vertegenwoordigd. On Air zegt dat zijn tarieven komen te liggen op ongeveer 2,50 euro per minuut en later zullen dalen tot 1,50 euro.

Ook Boeing heeft een systeem (Connexion) ontwikkeld voor mobiele telefonie aan boord. Connexion wordt inmiddels door elf maatschappijen gebruikt, waaronder Lufthansa, maar passagiers kunnen nu alleen internetten. KLM kan nog niet zeggen voor welk systeem wordt gekozen.