Politie Wit-Rusland maakt einde aan pleinbezetting

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de oproerpolitie vannacht na vijf dagen een eind gemaakt aan het protest van opposanten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van zondag. Tussen twee- en driehonderd aanhangers van de oppositie werden in politiebusjes weggevoerd en de tenten die ze op het centrale Oktoberplein hadden neergezet, werden weggehaald.

Een bulldozer veegt de restanten van de tenten van de betogers weg. Foto AFP A tracktor clears the square of belongings by protesters in downtown Minsk, 24 March 2006, after police cleared the camp site. About 100 black-clad riot police cleared a central square in the Belarussian capital of protestors who had been demonstrating for a sixth day against President Alexander Lukashenko's re-election. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV AFP

Bij de ontruiming van het plein werd vrijwel geen geweld gebruikt. Tegen drie uur 's nachts verscheen de oproerpolitie op het plein. Ze gaf de betogers vijf minuten om weg te gaan. Toen niemand vertrok werden rond tien demonstranten naar politiebusjes gesleept; de anderen liepen daar zelf heen. Onder de weggevoerden bevond zich de zoon van oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj. Ook een Poolse diplomaat - oud-ambassadeur in Minsk - werd meegenomen. Journalisten ter plekke waren door de politie achter een hek gezet, maar verder niet lastiggevallen.

Gisteravond werd op het plein nog door rond tweeduizend tegenstanders van Loekasjenko betoogd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, die volgens internationale waarnemers noch vrij, noch eerlijk zijn verlopen. Dat aantal is de afgelopen avonden constant geweest. Net als elke avond gingen de meeste betogers om één uur naar huis en bleven enkele honderden in de tenten op het plein achter.

Milinkevitsj riep zijn aanhangers gisteravond op morgen massaal naar het plein te komen voor een betoging die de grootste sinds zondag moet worden.

In een vraaggesprek met de Duitse krant Thüringer Allgemeine heeft oppositieleider Milinkevitsj Europa gevraagd zich krachtiger op te stellen tegen het bewind van Loekasjenko en meer steun te geven aan de oppositie. Volgens hem 'weet Europa niet meer hoe het met een dictatuur moet omgaan'.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft gisteren een beroep gedaan op de Wit-Russische regering om op te houden met 'de vervolging van de oppositie'. Volgens de huidige OVSE-voorzitter, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel de Gucht, zijn er de afgelopen dagen - tot gisteravond - zeker tweehonderd leden van de oppositie opgesloten. De Europese Unie beraadt zich over nieuwe sancties tegen het bewind van Loekasjenko.