Paus Benedictus creëert vijftien nieuwe kardinalen

Paus Benedictus creëert vijftien nieuwe kardinalen Rome, 24 maart. Paus Benedictus XVI heeft vanmorgen op het Sint-Pietersplein vijftien nieuwe kardinalen gecreëerd. Het zijn de eerste ‘kerkprinsen’ die hij benoemde: vier Aziaten, twee Amerikanen, een Zuid-Amerikaan, een Afrikaan en acht Europeanen, onder wie drie Italianen. Onder hen zijn de persoonlijke secretaris van de vorig jaar overleden paus Johannes Paulus II, de aartsbisschop van Krakow Stanislaw Dziwisz, en de aartsbisschop van Bologna, Carlo Caffarra (links op de foto). Een andere opvallende benoeming is die van de aartsbisschop van Hongkong, Joseph Zen, pleitbezorger voor meer vrijheid van meningsuiting in China waar katholieken worden onderdrukt. Hij werd beschouwd als de kardinaal die Johannes Paulus II „in pectore” creëerde, zonder ooit zijn naam bekend te maken, om hem zo te beschermen. Maar Zen ontkent dat. Gisteren waren ruim honderd kardinalen bijeen in het eerste consistorie onder leiding van paus Benedictus. Zij bespraken onder meer de uitbreiding van de dialoog met de moslims en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van kardinalen van 75 naar 78 jaar. Heel geheimzinnig werd achteraf gedaan over inkrimping van de curie, de Roomse bureaucratie, die aanstaande zou zijn. Foto AFP Italian Archbishop of Bologna Carlo Caffarra (L) talks with Austrian Cardinal Christoph Schonborn as they arrive at the Synod Hall at the Vatican 23 March 2006. Leaders of the Roman Catholic Church were locked in debate, on the eve of the first consistory of Pope Benedict XVI's pontificate. The pontiff called over 100 cardinals and cardinals-elect to a special day of "reflection and prayer" at the Vatican ahead of Friday's consistory, in which he will elevate 15 new cardinals. Caffara will be one of them. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG AFP