Pas verschenen

Walter van den Broeck: Het beleg van Laken. De Bezige Bij, 998 blz. € 25,-

Herdruk van de romancyclus (1985) waarvan de afzonderlijke titels, Het beleg van Laken, Gek leven na het bal, Het gevallen baken en Het leven na beklag, anagrammen van elkaar zijn. In deze autobiografische raamvertelling verweeft de Vlaamse schrijver Walter van den Broeck (1941) zijn leven met de geschiedenis van België.

Hanz Mirck: Wegsleepregeling van kracht. Prometheus, 34 blz. € 19,95

De tweede dichtbundel van Hanz Mirck (1970) bestaat uit een sonnettencyclus geïnspireerd op Die Winterreise van Franz Schubert. De gedichten werden op muziek gezet door componist Bert Lochs en de Guus Tangelder Big Band; ze zijn te beluisteren, met een voordracht van de dichter, op de bijgevoegde cd.

Antonio Skármeta: De dans van Victoria (El baile de la Victoria). Vert. Adri Boon, De Geus, 316 blz. € 22,50

Een jonge man, net ontslagen uit de gevangenis, ontmoet een jonge vrouw die graag danseres wil worden. Om het geld bijeen te krijgen voor haar lessen brengt hij haar in contact met een beroemde meesterdief. Ze slaan de slag van hun leven. De meesterdief en de jonge vrouw vluchten alvast met het geld terwijl de jonge man achterblijft om nog iets te regelen. Roman van de Chileense schrijver Antonio Skármeta (1940), auteur van Ardiente paciencia, de roman waarop de film Il postino is gebaseerd. El baile de la Victoria werd in 2003 bekroond met de Premio Planeta, een van de belangrijkste literatuurprijzen van Spanje.

Felix Thijssen: Het diepe water. Sijthoff, 270 blz. € 14,95

Om de droom van haar vader ‘een jacht kopen en met dochterlief de wereld rond varen’ te verwezenlijken grijpt Francine alles aan het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Psychologische thriller van Gouden Strop winnaar Felix Thijssen (1933).

Non Fictie

Desiderius Erasmus: Opvoeding. Etiquette, Leren studeren, De opvoeding van kinderen, De opvoeding van de christenvorst, Tegen de barbaren (De civilitate, De ratione studii, De pueris instituendis, Institutio principis Christiani, Antibarbari). Vert. Jeanine De Landtsheer en Bé Breij, Athenaeum - Polak & Van Gennep, 490 blz. € 29,50

Vijf werken waarin Erasmus zijn pedagogische ideeën onder de aandacht brengt. Derde deel van het Verzameld Werk.

Johan Faber: San Marco – de geheimzinnige kracht van de bondscoach. Thomas Rap, 110 blz. € 9,90

De auteur van Het mysterie Marco (besproken in Boeken 11.06.04) verdiepte zich opnieuw in de voetballer die nu als coach naar het WK voetbal in Duitsland gaat.

Bas van Putten (ed.): Uit hartstocht en woede – het mooiste over muziek uit Prive-domein . De Arbeiderspers, 165 blz. €11,95Een bloemlezing van fragmenten uit de gerenommeerde serie egodocumenten ‘Privé-domein’, gewijd aan muziek en musici.– het mooiste over muziek uit Prive-domein . De Arbeiderspers, 165 blz. €11,95

Een bloemlezing van fragmenten uit de gerenommeerde serie egodocumenten ‘Privé-domein’, gewijd aan muziek en musici.