Parken en bomen vindt de pomo hedo eng

Je kent ze wel, van die hoogopgeleide mensen die zeuren dat hun huurflat stinkt maar dat ze geen hypotheek kunnen betalen. Dat heten “postmodern georiënteerde hedonisten', leerde ik gisteren. Oplossing: stop ze in goedkope wijken en ga die wijken ophippen. (Ik schreef bijna “oppimpen', maar oppimpen mag niet meer van mezelf, sinds kranten dat woord in elke kop gebruiken om te laten zien hoe jeugdig ze zijn.)

Bouwfonds schreef een wedstrijd uit om een flat in de Haagse wijk Morgenstond op te hippen. Volgens de architecten die hun plannen lieten zien, kon dat met overdekte palmentuinen, veel kroonluchters, een New York Pizza in de kelder en “het trappenhuis als ontmoetingsplaats'.

Ik dacht terug aan mijn vorige huis, waar de trap ook een ontmoetingsplaats was, voornamelijk voor junks uit de buurt die bevriend waren met mijn buurman. Die flat was zijn tijd ver vooruit.

Parken en bomen wil de pomohedo niet, want parken en bomen vindt hij eng. En de pomo hedo wil vooral het gevoel hebben dat hij, hóp, in het centrum is - een “hopmoment' heet dat in architectentaal.

Helaas gaat dat moeilijk worden in Morgenstond, vertelde een expert. Je fietst heus in een hopmoment naar het centrum, maar Morgenstond is zo'n impopulaire wijk dat mensen er een “psychologische afstand' bij voelen.

Ik woon ook in zo'n wijk. Twee jaar geleden kocht ik een huis in Amsterdam-Oost. Als ik dat aan anderen vertelde, riepen ze dingen als “Aaaah!' en “Waarom? Waarom?' Ik vertelde dan over pleinen met beuken en heerlijke kaaswinkels, maar ze luisterden niet.

Tot ik de gouden woorden ontdekte. Coffee Company. Vlakbij mij is een Coffee Company, de keten die hippe mensen naar binnen weet te trekken met dure koffie, lederen meubilair en knap personeel.

Als iemand weer eens een doodskreet slaakt wanneer ik zeg dat ik in Oost woon en insinueert dat die buurt binnenkort zal affikken door volksoproer, zeg ik gewoon: “Er is ook een Coffee Company.'

“Een Coffee Company? Echt?'

Ik zie de ander een café vol pomo hedo's visualiseren, nippend aan ristretto's. Als dat in mijn buurt kan, kan het niet heel erg mis zijn, zie ik ze denken. Alleen jammer dat er zoveel enge bomen zijn.

    • Aaf Brandt Corstius