Opnieuw rellen in Parijs

Jongeren in Parijs schoppen tegen het hoofd van een demonstrant, die op het Places des Invalides protesteert tegen invoering van het Eerste Baan Contract (CPE). Volgens persbureau AP vielen jongeren studenten en demonstranten aan in een poging hun mobiele telefoons te stelen.

In heel Frankrijk werd gisteren opnieuw geprotesteerd tegen het arbeidscontract dat premier Dominique de Villepin vrijdag wil bespreken met de vakbonden. Het Eerste Baan Contract (CPE) maakt het voor werkgevers gemakkelijker werknemers te ontslaan. Dinsdag volgt er een landelijke staking tegen de wet.

In Parijs en in de westelijke stad Rennes braken gisteren rellen uit tussen demonstranten en politie. In Parijs werden auto's in brand gestoken en winkels geplunderd. De politie zette traangas in.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat gebruik van geweld ernstig zal worden bestraft. In november vorig jaar kwamen jongeren uit de verpauperde voorsteden van Parijs massaal in opstand tegen hun armoedige levensomstandigheden. De hoofdstad werd wekenlang geteisterd door autobranden en rellen. In sommige banlieues van Parijs is de jeugdwerkloosheid vijftig procent. (AFP, AP, Reuters)