`Onschuld Harry Mulisch bewezen`

Rotterdam. Harry Mulisch is geen lid geweest van de Jeugdstorm, de jeugdafdeling van de NSB.

Dit blijkt uit rapporten van de politieke recherche uit 1946, schrijft het Historisch Nieuwsblad deze maand. Onlangs beweerde de journalist Dick Verkijk in het pamflet Harry Mulisch, fel anti-nazi maar sinds wanneer? dat de schrijver lid was van de NSB-jongerenafdeling. Hij baseerde zich op verklaringen van twee getuigen.

Mulisch deed de beweringen af als `quatsch`. Op de ledenlijst van de Jeugdstorm, in het bezit van hetNederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), bleek de naam Mulisch niet voor te komen. Wel beschikt het Nationaal Archief over een juridisch dossier van Karl Mulisch, de vader van de schrijver, die in de oorlog medeverantwoordelijk was voor de liquidatie van joodse tegoeden.