Machtigste vrouw India uit parlement

New Delhi. De machtigste vrouw van India, Sonia Gandhi, heeft onverwachts bekendgemaakt dat zij opstapt als lid van de Lok Sabha, het Indiase Lagerhuis. Gandhi, voorzitter van de Congrespartij, was in verlegenheid gebracht toen bekend werd dat haar bijbaan als voorzitter van de Nationale Adviesraad officieel onverenigbaar is met het werk als parlementariër. Volgens Indiase wetgeving mogen leden van het parlement hun functie niet combineren met die in een zogenoemd office of profit. Gandhi wordt gezien als de grote kracht achter de verkiezingswinst van de Congrespartij in mei 2004, waarmee de BJP naar huis werd gestuurd. Veel Indiërs hadden gehoopt dat de vrouw van de vermoorde premier Rajiv Gandhi het premierschap op zich zou nemen, maar ze zag daarvan af en schoof Manmohan Singh naar voren.