Kinderen zingen bij smerig water

“Wat doen jullie hier?“vraagt Anthony Heidweiller, de opper-operamaker. “Wij zijn de baas!!!“, gillen de kinderen. Ze lopen in witte pakjes over het terrein waar vies rioolwater wordt schoongemaakt.

Kinderen helpen bij de Utrechtse rioolwaterzuivering foto's Evelyne Jacq Europa, Nederland, Utrecht 16-03-2006. YO! operawerkplaats, jeugdopera op locatie. 'WATER' is een muzikale wandeling over het terrein van de Utrechtse rioolwaterzuivering en wordt uitgevoerd door scholieren/ leerlingen. Foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

In grote bakken en containers wordt poep gescheiden van ander afval dat dagelijks uit alle huizen stroomt. Overal hangen verschillende soorten vieze luchtjes. Daar tussendoor lopen de leerlingen van de Utrechtse Rietendakschool te zingen, geholpen door echte operazangeressen. Ze mogen even de baas zijn van de vuilwatercentrale, omdat ze spelen in de voorstelling Water van Yo! Opera werkplaats, een werkplaats waar operavoorstellingen voor kinderen worden gemaakt.

Het is een groot terrein, want er komt veel smerig water binnen. Iedere Nederlander maakt per dag zo'n 115 liter vuil. Hij douchet, hij doet de afwas, hij poetst zijn tanden en hij gaat naar de wc. Het water dat hij op die manier wegspoelt, past in 115 melkpakken. Hij kan er 2.300 waterijsjes van maken of, als hij dat zou willen, 13.000 paaseitjes mee vullen.

Vanaf maandag mag het publiek twee keer per dag komen kijken en luisteren bij de Waterzuiveringsinstallatie. “Ze worden rondgeleid door een gids en mogen niet stilstaan, niet door de gids heen praten en niet bellen“, somt Matin (10) op, die helemaal alleen in een dreunende machinekamer zijn tekst moet opzeggen. “En ze moeten goed op ons letten!“, roept Ahmet (11) door een buis in de Grofvuil-ruimte.

Op het terrein stinkt het niet alleen, er zijn ook veel muizen. Dat vinden de kinderen zo mogelijk nóg walgelijker. “Ik zie overal muizenkeutels!“, griezelt Exantia (10), die vlak bij zo'n hoop moet staan in de Zandvang-ruimte. “Wat zouden die muizen eigenlijk eten?“, voegt ze er peinzend aan toe.

Zoveel wonderlijke machines en zoveel kinderen die druk aan het werk zijn in hun witte pakjes; dat ziet er spannend uit. “Iedereen moet naar ons komen kijken“, vindt Matin dan ook, want wie stoer is kan die stank best hebben. “Het went wel hoor“, zegt Ahmet geruststellend door zijn mondkapje heen. Sommige kinderen dragen zelfs gasmaskers, maar dat is vooral voor de sier. “Ja“, zegt ook Melek (10), “gewoon komen hoor. En als je het écht te vies vindt, dan doe je maar een wasknijper op je neus.“

Water van Yo! Opera werkplaats is voor kinderen van 9 t/m 99 jaar. Het vindt plaats tijdens jeugdtheaterfestival Tweetakt en is van 27 t/m 31 maart twee keer per dag te zien op locatie. Inl. (030) 7990084 of www.tweetakt.net

    • Jowi Schmitz