Jakarta haalt ambassadeur uit Australië

De Indonesische regering heeft gisteren haar ambassadeur uit Australië teruggeroepen, uit woede over de tijdelijke verblijfsvergunning die Australië aan 42 asielzoekers uit West-Papoea heeft gegeven.

Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten 'verrast en teleurgesteld' te zijn over de beslissing, die 'contraproductief is' en 'geen rekening houdt met de gevoeligheden bij de Indonesische bevolking over dit onderwerp'. Minister Hassan Wirajuda heeft ambassadeur Hamzah Thayeb opgedragen 'zo snel als de eerste vlucht hem kon brengen' naar Jakarta terug te keren om de zaak te bespreken. Het parlement vroeg zelfs om een definitieve terugtrekking van de ambassadeur.

Woensdag maakte Australië bekend dat 42 van een groep van 43 inwoners van de Indonesische provincie West-Papoea die in januari op het strand aan de noordpunt Cape York waren aangekomen, drie jaar in Australië mogen blijven. Zij vroegen politiek asiel aan, en zeiden gevaar te lopen in West-Papoea, omdat zij de regering hadden beschuldigd van genocide. In de provincie, de westelijke helft van het eiland waarop ook Papoea Nieuw-Guinea ligt, woedt sinds de jaren zestig een onafhankelijkheidsstrijd, die naar schatting van mensenrechtenactivisten 100.000 levens heeft gekost.

Indonesië heeft herhaaldelijk de terugzending van de Papoea's gevraagd. De groep, waarin zich zeven kinderen bevinden, zou om economische redenen de overtocht hebben gemaakt. Indonesië vindt dat Australië met de verblijfsvergunningen de onafhankelijkheidsstrijd steunt. De verdenking wordt gevoed door de herinnering aan de Australische steun bij de opstand op Oost-Timor in 1999, dat toen onafhankelijk werd. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer heeft president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië verzekerd dat dat niet het geval is. Gisteren belde Yudhoyono met premier Howard om te benadrukken dat de Papoea's geen kwaad gedaan zou worden bij terugkeer.

Indonesië heeft gisteren het Amerikaanse mijnbedrijf Freeport gedreigd met juridische stappen tegen de koper- en gouddelving in West-Papoea, als het bedrijf niet meer doet om milieuvervuiling te bestrijden. De Grasbergmijn, die volgens sommige schattingen de grootste goudvoorraad ter wereld herbergt, is de afgelopen weken symbool geworden van de onvrede onder de Papoea's. Zij vinden dat zij te weinig delen in de opbrengsten en teveel lijden onder de vervuiling van rivieren en bossen. Drie Papoea's kwamen gisteren om door een landverschuiving bij de mijn, mogelijk veroorzaakt door de mijnbouwactiviteiten.