In de marge

'Kies niet willens en wetens voor de verwoestende effecten van een standaard breekmesje.' Met waarschuwende woorden van gelijke strekking introduceert de fabrikant van de Klever Kutter zijn variant op de zogeheten cutter of breekmesje, het kleine broertje van het stanleymes.

De Klever Kutter in actie. Foto studio NRC Handelsblad NRC Handelsblad

Een waarschuwing is op haar plaats. Iedereen kent in zijn omgeving wel iemand die de blijvende resultaten van een uitgeschoten breekmesje kan tonen. 'Klever Kutter', zo belooft de Amerikaanse fabrikant, 'helpt bedrijven de medische kosten terug te dringen die voortspruiten uit ongelukken met open blade cutters.'

Waarschuwen tegen verwondingen is één ding, iets anders is of de Klever Kutter doet wat de fabrikant belooft. Kan die zoals beloofd makkelijk kleefband of tape doorsnijden? Of de plastic straps die diep in het karton van toegezonden pakketjes verzonken kunnen liggen, de stretch- dan wel bubble wrap die om kartonnen dozen zijn gewikkeld, of de dozen zelf?

'Op kartonnen dozen werkt het mes uitstekend', aldus de postkamer van NRC Handelsblad. 'Maar niet bij enveloppen.' Volgens de postkamer snijd je niet alleen met de KK makkelijk de enveloppe open, maar ook de daarin opgesloten brief doormidden. Zij verkiest de brievenopener boven het clevere snijdertje.

Beperkt gebruik van de KK op enveloppen, zo leert de eigen ervaring, geeft geen doorgesneden epistels. Maar misschien dat er bij honderden brieven wel spaanders vallen. Kartonnen dozen open ritsen is een waar genot met de KK. De KK op zak levert geen verwondingen op. Zelfmutilatie, met de KK, ook voor de meest onhandigen onder ons, lijkt uitgesloten. Waarschijnlijk mag hij zelfs mee het vliegtuig in.

Hans Moll

www.safecutters.com. Over een maand in Nederland verkrijgbaar via Ringpack BV in Harderwijk. Prijs in de VS 2,49 dollar.

    • Hans Moll