Homo's worden asielzoekers

2006 liberale attitude

MTV vertoont een documentaire over de homoseksualisering van stadsculturen. Homomannen vestigen zich van oudsher in de stad, zijn trendsetters daar, en dragen trends snel over op hun heterovriendinnen en zo beginnen trends in de grotestadscultuur. NRC Handelsblad bericht vol lof over de net verschenen roman Mannenharem van Vinco David, die verhaalt over de liberale tijden in het oude moslim-India, toen homoseksueel gedrag binnen bepaalde grenzen geen issue was.

Het boek loopt zeer goed, wordt gekocht door hetero's en homo's. Leuk, hoe de liberale homovriendelijke attitude van het oude India en van de moderne Europese stad bij elkaar komen in één jaar.

Toch zijn er donkere wolken aan de horizon. Er wordt een onderzoek gepubliceerd dat meldt dat gay- en biseksueel gedrag moeilijker wordt in de grote, islamiserende steden in West-Europa.

Foto Maurice Boyer, AP 'Brandweermannen' tijdens de Gay Parade Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 030802 Boyer, Maurice

2026 gemengde wijken zijn uit

Tijden zijn veranderd. De roman Mannenharem werd eerst in Nederland verfilmd door Eddy Terstall en later in een internationale versie door Oliver Stone. Het werd een hit in de grote steden en paste in de liberale tijden.

Maar daarna is het tij gekenterd. West-Europese steden veranderden in mozaïeksteden, met verschillende wijken, waar mensen met eenzelfde leefstijl zich terugtrokken in een eigen bastion. Anno 2026 is dat in de meeste West-Europese steden het geval, behalve in Nederland waar de starre woningmarkt en het paternalistische huisvestingsbeleid ervoor zorgt dat mensen nog gemengd wonen. In de gemengde wijken van Nederlandse steden neemt de spanning almaar toe. Mensen trekken zich terug: feitelijk hebben ze virtueel de mozaïekstad gerealiseerd die in andere steden ook live is gerealiseerd. Gays, lesbo's en bi's zijn uit de steden vertrokken naar tolerantere oorden.

2056 fundi's hebben macht

De strijd tussen de liberale en fundamentalistische islam is beslecht. De fundi's hebben de macht in West-Europa en grote delen van het Midden-Oosten, op liberale enclaves als Istanbul, Marrakech, Dubai en Beiroet na.

In Noord-Afrika en West-Europa (samen Eurabia genoemd) heerst een Talibaanbewind. Mannenharem is er verboden, tienduizenden exemplaren zijn op de Dam in Amsterdam verbrand door de politie. Films zijn ook verboden, zeker die van Eddy Terstall, die asiel heeft gezocht in een liberaal oord.

In het oude India dat in Mannenharem wordt beschreven, kwam ook een einde aan liberale islamitische tijden en kwam het fundamentalisme aan de macht. Maar na een tijd werd dat fundamentalisme toch verslagen. De geschiedenis herhaalt zich altijd, alleen de vorm waarin dat gebeurt, is nieuw.

trendwatcher (www.bakas.nl)
    • Adjiedj Bakas