Het was net alsof je door een neger werd gezoend

De naam “negerzoen' is discriminerend voor zwarte Nederlanders.

De fabrikant verandert de naam in Buyszoen.

Een Buyszoen smaakt hetzelfde als een negerzoen. Foto Bas Czerwinski ©Bas Czerwinski Negerzoenen Czerwinski, Bas

De naam negerzoen verdwijnt. Fabrikant Van der Breggen wil een einde maken aan de voortdurende kritiek dat de naam van het ronde koekje met schuim en daarop chocolade discriminerend en kwetsend is voor zwarte Nederlanders.

Het bedrijf heeft besloten de negerzoen om te dopen in Buys Zoenen. Over een maand liggen ze onder deze nieuwe naam in de supermarkt. Buys is afgeleid van de uitvinder B. Buys, die de negerzoen in 1920 bedacht. De naam ontstond nadat hij een hap van het koekje nam. “Alsof je door een neger bent gezoend“, merkte hij op.

Het bedrijf bevestigt de naamswijziging, maar wil geen commentaar geven. Elk jaar krijgt de directie brieven waarin de schrijvers de onderneming verwijten dat de naam negerzoen discrimineert. Directe aanleiding die naam te veranderen is een brief van de stichting Eer en herstelbetalingen slachtoffers van slavernij in Suriname. Die schreef Van der Breggen dat de negerzoen een belediging is voor alle zwarte mensen.

Voorzitter R. Groenveld van de stichting is tevreden over de naamswijziging. “Ik ben blij dat Nederland nu bezig is zich te reinigen.“ De stichting verwerpt de naam omdat de term negers is bedacht door Nederlanders die zwarte mensen uit Afrika haalden voor slavenarbeid op hun plantages. Groenveld heeft zelf alternatieven voor de negerzoen aangedragen, onder meer Boerenzoen en Bernhardzoen.

Eerder had de stichting bij uitgever Van Dale aangedrongen om “negerzoen', “creool' en “neger' te schrappen uit haar woordenboeken. Dat weigerde Van Dale. In een reactie verklaart de uitgeverij het woord “negerzoen' te handhaven, ondanks dat het product binnenkort niet meer bestaat. “Het gaat ons er ook om woorden te bewaren voor het nageslacht“, aldus een redacteur. “Als er woorden verdwijnen, vermelden we ze nog 100 tot 150 jaar in onze woordenboeken.“

Behalve stroopwafels maakt Van der Breggen bijna 100 miljoen negerzoenen per jaar. Een deel daarvan is bestemd voor de export. De afgelopen jaren veranderde het bedrijf de naam om dezelfde reden in Duitsland, waar negerzoenen nu Schaumküsse heten, Groot-Brittannië (Angel Kisses) en Frankrijk (Bisous de Mousse, schuimzoen).

    • Frits Baltesen