Geen verbod op agressieve leenreclame

Banken mogen reclame blijven maken voor leningen. Dat heeft staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) gisteren in de Tweede Kamer gezegd. Eerder vroegen CDA en de linkse oppositie om een verbod op commercials die kijkers overhalen zich in de schulden te steken voor een nieuwe keuken of een plasmascherm. Onder meer de SP stoort zich aan “de agressieve reclame voor consumptief krediet.“

De staatssecretaris wil echter eerst wachten hoe de nieuwe regels voor informatieverstrekking over lenen uitwerken. Vanaf 1 mei gaat de Autoriteit Financiële Markten controleren of reclames niet misleidend zijn.

Tweede Kamerlid De Wit (SP) wil volgende week een motie indienen voor een verbod op leenreclame, zoals dat nu bijvoorbeeld ook geldt voor tabaksreclame. Daarvoor is waarschijnlijk geen kamermeerderheid. Bij het lijsttrekkersdebat voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen steunde het CDA een verbod op aggressieve leenreclame, maar nu wil ook Tweede Kamerlid Koomen (CDA) de uitwerking van de nieuwe regels afwachten. Als de schuldproblematiek niet vermindert wil Koomen alsnog strengere regels of een compleet verbod.