Gedichten voorlezen alsof je in “Candid Camera' zit

Wie: dichter Vrouwkje Tuinman.

Waarom: zij opent morgen de 26ste Nacht van de Poëzie in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Eén, soms twee keer per week treedt Vrouwkje Tuinman op. Onbevangen reist de 31-jarige dichter naar bibliotheken en huiskamerbijeenkomsten om uit eigen werk voor te dragen. Maar een optreden bij de Nacht van de Poëzie, de jaarlijkse dichtersmarathon in een altijd uitverkocht Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, is anders. Dat is “het hoogtepunt van het jaar“, daar kan Vrouwkje Tuinman van wakker liggen. Breekt ze op het laatste moment geen been, doemt er niet een akelig gezwel op haar neus op, zijn haar haren wel geverfd?

Morgen zal ze als eerste dichter het podium betreden bij de 26ste Nacht van de Poëzie. Uitvloeisel van vorig jaar, toen ze als jongste dichter om kwart voor vier 's nachts het festival moest afsluiten.

“In Vredenburg sta je op de bodem van een groot zwart gat, je ziet het publiek niet. Ik begon met een veilig gedicht, een gedicht waarvan ik weet dat het een lach oproept. Toen ik de zaal hoorde, was ik opgelucht. Je denkt toch, dit is Candid Camera, hier staat een dichter voor een lege zaal haar gedichten voor te dragen. “Gelukkig, jullie zitten er echt', zei ik. Dat klonk kennelijk zo opgelucht dat er opnieuw werd gelachen. Zo'n reactie vindt het publiek fijn, dat maakt je tot mens. Bij mij waren de zenuwen daarna meteen weg.“

Het festival openen lijkt haar een stuk enger. “De zaal is nog niet op temperatuur. Mensen zijn nog met hun hoofd in de parkeergarage, het avondeten zit hoog in hun keel.“

Met welk gedicht ze morgen begint, weet ze nog niet. Als een nieuwslezer, slechts af en toe in haar papieren kijkend, zal ze voordragen. “Ik ken mijn gedichten voor 90 procent uit het hoofd. Maar met mijn bundel in handen voel ik me zekerder.“

Ze is zeker van plan “Jij ziet goed uit vandaag' voor te lezen, over een man die griesmeelpannenkoeken verkoopt. “Dat gedicht roept iets op, het communiceert. Als ze het niet leuk vinden, dan worden ze er wel verdrietig van.“

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens