Festival Cement soms hip

Op rolschaatsen dansen en dan ook nog eens het verticale vlak opzoeken: Laure Dever en Laura Vanborm kunnen dat. Tegen de muren van een paar naast elkaar geplaatste cabines klauteren zij omhoog alsof er geen zwaartekracht bestaat en ondertussen kauwen ze nonchalant kauwgom.

Hun voorstelling LaLa#3: Cocomotel is één van de verrassingen van Festival Cement. Dit zesdaagse evenement voor en door jonge dans- en theatermakers brengt niet minder dan dertien premières. Allemaal in Tilburg, een stad die zich ontwikkelt tot cultuurmetropool van Zuid-Nederland. Er is een Hogeschool voor de Kunsten, een keur aan theaters en een gemeentebestuur dat de waarde van artistieke vernieuwing inziet.

Ja, Cement wil trendsetten en soms lukt dat ook. LaLa#3 is in elk geval hip genoeg. De twee in Tilburg afgestudeerde danseressen imponeren met hun brutaliteit maar hun humor weerhoudt hen ervan pretentieus te worden. Strips en B-films inspireerden hen.

Ze kleven als Spiderwomen aan wanden, ze achtervolgen elkaar als in een James Bond-film en suizen door de lucht, met als enige houvast een dakgoot of richel. Daarbij zijn Laure en Laura teergebouwd en nog heel meisjesachtig. Hun in oranjerode en roodoranje maillots gehulde lijven hebben iets kinderlijks. De combinatie van fragiliteit en kracht maakt LaLa tot een opwindend spektakel.

Dat kan niet gezegd worden van Lied van een vreemde. Madeleen Bloemendaal kreeg een eervolle vermelding bij de Ton Lutz Prijs 2004, maar haar nieuwe regie stelt teleur. Tegen een decor van zorgvuldig opgetast afval scharrelen een man en twee vrouwen nondescript rond. De man maakt polaroidfoto's, vrouw nummer één verzamelt weggegooid plastic en vrouw nummer twee, een reistas tegen haar borst gedrukt, staart zwijgend voor zich uit. Kennelijk verbeeldt zij de vervreemding in onze consumptiemaatschappij - iets originelers wist ik er niet bij te verzinnen.

Wie Cement bezoekt moet een beetje sportief zijn. Hij weet dat er probeersels op hem worden losgelaten en die kunnen nu eenmaal mislukken.

Festival Cement, door Productiehuis Brabant en Het Huis van Bourgondië. T/m 26/3 in Tilburg. Gezien op 22/3: Lied van een vreemde van Madeleen Bloemendaal en LaLa#3: Cocomotel van Laure Dever en Laura Vanborm. Info: 013-5432220.
    • Anneriek de Jong