Een straatrat met een klein hartje

Rapper Negativ uit Amsterdam-Oost heeft in zijn korte carrière veel drama achter de rug. Hij daagde talloze collega's uit en leeft inmiddels ook in onmin met platenmaatschappij Loyalty dat dit debuutalbum uitbrengt. Zijn rapnaam vestigde hij met grove raps over bestaande beats op de Straatremixes-reeks van de mannen van D-Men (o.a Lange Frans en Baas B), die hij ook met ruzie achter zich liet. Op dit album benadrukt hij de wortels van zijn opgefokte persoonlijkheid. Zijn vader was een zuiplap die er nooit was en hij werd opgevoed op de straathoek waar hij coke verkocht en altijd klaar stond om mensen te “klappen'. Met gevoelige pianodeuntjes, ingeblikte strijkers, overbekende geluidseffecten en oehoehoe-refreintjes van r&b-vocalisten, wordt de sfeer gecreëerd waarin Negativ zichzelf neerzet als een licht ontvlambare kruimeldief die onder rokken graait en zelfs vrouwen “klapt'. Hij varieert met zijn rapstijl en heeft originele concepten, zoals het nummer waarin hij droomt een pooier te zijn in het jaar 1972. Zijn teksten zijn ronduit seksistisch; een “chick' hoort achter het aanrecht en ze mag een lelijke kop hebben als haar kont maar “doet'. Maar de Amsterdamse straatbravoure waarmee hij het brengt, relativeert een hoop, zeker wanneer hij tegen het eind aan een meisje vertelt hoe moeilijk hij het vindt om over zijn gevoelens te praten. Dan blijkt de klappende pooier in werkelijkheid de Ciske de Rat van de hiphop.

CD Negativ: Negativi-tijdperk Loyalty/PIAS

CD

Negativ: Negativi-tijdperk

Loyalty/PIAS

    • Saul van Stapele