Commerciëlen nu ook in Koerdisch

Twee televisiestations en een radiozender in Zuidoost-Turkije zijn gisteren begonnen met het verzorgen van programma's in het Koerdisch. De Turkse media-autoriteit RTÜK gaf toestemming voor de uitzendingen. Het is de eerste keer dat commerciële (dat wil zeggen niet-staats-) radio- en televisiestations in Turkije zulke uitzendingen verzorgen.

Sinds enige jaren zendt de staatsomroep TRT al programma's uit in het Koerdisch. Maar de media-autoriteit was lange tijd huiverig om ook anderen uitzendingen te laten verzorgen. De vrees bestond dat zonder controle van de overheid zulke uitzendingen al snel zouden ontaarden in propaganda voor de PKK van Abullah -calan.

Mede daarom voerde de RTÜK strikte regels in. Zo mogen televisiestations per dag 45 minuten Koerdisch uitzenden met een maximum van vier uur per week. Radiozenders mogen dat een uur per dag doen met een limiet van vijf uur per week. Koerdische programma's op de televisie moeten daarnaast in het Turks ondertiteld worden.

De radiozender Medya FM in de stad Sanliurfa bracht gisteren een nieuwsprogramma in het Koerdisch van 15 minuten, gevolgd door een kwartier muziek en een programma over de plaatselijke cultuur. Medya FM, dat in 1995 in de lucht kwam, kreeg eerder een uitzendverbod van een dag omdat de zender een Koerdisch liedje had laten horen. Söz TV in Diyarbakir bracht een journaal in Koerdisch en Turks. Gün TV verzorgde een programma van drie kwartier over de cultuur van Diyarbakir.