China tegen heffing

China en Vietnam zijn niet van plan de strafheffingen te accepteren die de Europese Unie vanaf 7 april zal invoeren op leren schoenen uit de twee landen. De Chinese overheid liet vandaag weten 'niet blij' te zijn met de extra heffingen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, besloot eerder deze week leren schoenen uit China en Vietnam extra te belasten. Die schoenen zouden onder de kostprijs op de Europese markt worden gebracht, omdat de lokale producenten in die landen kunnen profiteren van overheidssteun. De extra heffingen lopen op tot bijna 20 procent voor Chinese en tot bijna 17 procent voor Vietnamese schoenen.

Maar China dumpt geen schoenen op de EU-markt en er wordt geen grote schade toegebracht aan de Europese schoenenindustrie, stelt een woordvoerder van het ministerie van Handel in Peking. Eerder lieten ambtenaren van dit ministerie weten dat strafheffingen door de EU om de invoer zwaarder te belasten onjuist en illegaal zijn.

Het Vietnamese ministerie van Handel meent dat de schoenfabrikanten in Vietnam zich houden aan de regels voor de wereldhandel. 'Ze werken volgens de principes van de vrije handel', aldus een ambtenaar van het ministerie van Handel. Een woordvoerder van het Vietnamese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Vietnam zijn best zal doen om de Europese beslissing ongedaan te maken.