Buena Vista Club zanger Pío Leyva (88) overleden

Rotterdam, 24 maart. Zijn rol in Wim Wenders` muziekdocumentaire Buena Vista Social Club was wat bescheiden, maar in de opvolger Musica Cubana - Sons of Buena Vista had de hoogbejaarde zanger Pío Leyva de hoofdrol. Gisteren overleed de Cubaan op 88-jarige leeftijd als gevolg van een hartaanval. Pío Leyva, bekend als `El Montunero de Cuba`, werd geboren in 1917 te Morón (Camagüey). Hij groeide op in een arm gezin. In 1932 maakte hij zijn debuut als zanger en vanaf 1950 vond hij zijn weg in het bruisend muzikale nachtleven van Havana. Hij maakte platen met onder andere het Orquesta Sabor de Cuba onder leiding van Bebo Valdés. Achter veel van Cuba`s bekendste nummers prijkt zijn naam als auteur. De grote zanger Beny Moré nam twee van zijn liedjes op: Francisco Guayabal en Mulata con Cola. Maar Leyva stond ook bekend als groot improvisator. Hij genoot zoals veel musici van zijn generatie nooit enige muzikale scholing. De laatste jaren zong hij regelmatig bij het orkest Afro Cuban All Stars dat traditie koppelt aan moderne stijlen. Ter promotie van Musica Cubana maakten Pío Leyva en andere bekende Cubaanse musici uit de film diverse muziektournees. Vorig jaar was hij voor het laatst te horen in ons land.