Bottenbreker eet geen lieve lammetjes

Vogels hebben vaak belachelijke namen. Een vliegenvanger vangt vliegen, een strandloper loopt op het strand en een aalscholver scholvert aal.

LAMMERGEIER feeding Gypaetus barbatus from sheep carcass Pyrenees, Spain March Endangered species Photographer: JORDI BAS CASAS Bas Casas, Jordi

Maar bij trap-, burgemeester- en lammergier moet je je toch wel even achter het oor krabben.

Neem die lammergier. In oude boeken kun je lezen dat die lammergier aan zijn naam komt door hoog in de bergen blatende lammetjes bij hun moeder weg te kapen. Maar daar klopt niks van. Lammergieren scholveren helemaal geen lammetjes. Ze pakken alleen skeletten van dode dieren. Die botten laat de lammergier dan op de stenen kapot kletteren en dan eet hij de vettige inhoud op. Lammergieren heten in Spanje daarom “bottenbrekers'.

Intussen zijn er in de Europese bergen niet veel bottenbrekers meer over. Stropers schieten ze neer omdat ze nog steeds in dat lammetjesfabeltje geloven. Als het aan de Spaanse gierenonderzoeker Antonio Carrasco Gomez ligt, komen er in zijn land snel meer. Natuuuurlijk is vandaag bij hem aangeschoven in zijn stamcafé in het stadje Cazorla aan de voet van een Spaanse bergrug. Hij wil daar lammergieren gaan uitzetten. Luister maar mee.

“Hallo, mijnheer Gomez. Mag Natuuuurlijk gewoon Antonio tegen u zeggen?“

“Maar natúúúúrlijk, Natuuuurlijk.“

“Heb jij soms voor gierkunde geleerd?“

“Zoiets, ja. Ik heb onderzoek gedaan aan andere gieren. Vale gieren heten die.“

“Moest je die ook wel eens vangen?“

“Ja, soms. Om bloed van ze af te nemen om te kijken of ze gezond waren. We legden op een berghelling een dood schaap neer en dan wachtten we af. Als er dan gieren waren geland, schoten we met reuzenvuurpijlen een net over ze heen.“

“Wat een mooi werk heb jij!“

“Behalve als je hun bloed prikt. Dan braken ze van schrik over je heen. Dan heb je opeens geen mooie baan meer.“

“Hoe wil je die lammergieren hier eigenlijk naartoe halen?“

“Ze zijn er al. We hebben ze uit een dierentuin in Oostenrijk gehaald en nu zitten ze hoog op een berg, in grote kooien. Ze broeden eieren uit. De jongen leren we dan om in het wild te overleven.“

“Zijn lammergieren lief?“

“Nou, ze eten echt alleen maar morsdode dieren. Maar ze maken een keertje in hun leven een ander dier dood. Dat zit zo: lammergieren leggen altijd precies twee eieren. Maar de ouders kunnen altijd maar net genoeg eten naar het nest slepen voor één jong. Het jong dat het eerst uit het ei kruipt, maakt daarom het andere jong dood.“

“Wat een droevig verhaal!“

“Ja, maar weet je, veel lammergiereneieren komen niet uit. Dus de kans dat minstens één jong opgroeit, is groter als ze er toch twee leggen. Maar het blijft treurig dat bijna alle lammergieren in het wild hun broer of zus dood hebben gepikt.“

    • Menno Steketee