Bayer overtreft bod Merck op Schering

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer heeft het Duitse farmaciebedrijf Schering weggekaapt voor de neus van de eveneens Duitse concurrent Merck. Maar dit zal Merck niet beletten alsnog met een hoger bod te komen.

Bayer, bekend van zijn honderd jaar oude aspirine, bood voor het Berlijnse Schering 16,3 miljard euro in contanten. Schering is 's werelds grootste producent van anticonceptiepillen en met zijn oncologiedivisie vooraanstaand op het gebied van kankerbestrijding. Bayers bod (86 euro per aandeel) is zo'n 12 procent hoger dan het vijandige bod vorige week van 14,6 miljard euro (77 euro per aandeel) van Merck uit Darmstadt.

Het management van Schering bedacht zich niet en koos gisteravond voor Bayer uit Leverkusen. Bayer zou Schering als 'witte ridder' benaderd hebben, direct na het vijandige bod van Merck. Scherings management, dat Mercks bod te laag vindt en heeft verworpen, zal Bayer aan zijn aandeelhouders van harte aanbevelen.

Het nieuwe farmaceutische bedrijf, met een omzet van ruim 9 miljard euro, zal Bayer Schering Pharma gaan heten, zich in Berlijn vestigen en de nummer veertien van de wereld worden, zo maakten beide bedrijven bekend.

Bayer zei van de overname van Schering synenergievoordelen ter waarde van 700 miljoen euro per jaar te verwachten vanaf het derde jaar na de overname. Daar staan eenmalige reorganisatiekosten van 1 miljard euro tegenover.