Alcatel praat met Lucent over fusie

Het Franse telecombedrijf Alcatel voert besprekingen met zijn Amerikaanse concurrent Lucent Technologies over een fusie. Dit hebben enkele Amerikaanse kranten gisteren gemeld. Beide bedrijven hebben de gesprekken inmiddels bevestigd.

In feite gaat het om een overname van Lucent door Alcatel, dat volgens The New York Times 13 miljard dollar (11 miljard euro) zou willen neertellen voor het bedrijf. Beide bedrijven hebben het echter over een 'fusie tussen gelijken'. Als de fusie slaagt, ontstaat een bedrijf met een beurswaarde van zo'n 33 miljard dollar. Alcatel maakt apparatuur voor telecombedrijven, Lucent is sterk in draadloze technologie.

Beide bedrijven zaten al eerder bij elkaar aan tafel om te praten over een fusie. In het voorjaar van 2001 kwamen ze bijna tot een overeenkomst, maar op het laatste moment mislukte het overleg over de vraag hoeveel Alcatel te zeggen zou krijgen in het nieuwe bedrijf. De overnamesom bedroeg toen zo'n 23 miljard dollar.

Voor Lucent zou een samengaan met Alcatel een nieuwe start betekenen na tien bewogen jaren. Het telecombedrijf werd in 1996 losgemaakt van telecombedrijf AT&T en ontpopte zich tot een van de meest gewilde beursfondsen in New York. Eind jaren negentig kreeg het bedrijf klappen toen de internethype ten einde kwam. In 2002 had Lucent nog maar de helft van zijn beurswaarde over. Het bedrijf overleefde door duizenden banen te schrappen. Onder leiding van Patricia Russo gaat het de laatste jaren beter.

Er is momenteel een overnamegolf gaande in de telecomsector. Het Amerikaanse AT&T is onlangs gefuseerd met SBC en gaat Bellsouth kopen.