Afblijven! Ik wil die rol!

“Kun je nog één keertje zeggen waar je woont, en dan duidelijk in de camera kijken?“, vraagt Maria. De wangen van de vijftienjarige Marloes Werd kleuren roder dan rood. De camera zoemt in op haar gezicht. “Ik kom uit Delft“, zegt ze.

Auditie voor de film “Afblijven!' foto Maurice Boyer Deelnemers tijdens de dansauditie voor 'Afblijven', de nieuwe film van Maria Pieters naar het boek van Carry Slee Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060318 Jongeren Boyer, Maurice

Marloes doet auditie in Theater De Liefde in Amsterdam, voor een hoofdrol in de film Afblijven!, naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Het verhaal gaat over het meisje Melissa, dat mag dansen in een videoclip van een bekende rapper. Melissa wordt daarvan zo onzeker dat zij pilletjes gaat slikken om te kalmeren.

Maria Peters, de regisseuse van de film, vraagt of Marloes de opgedragen scène, die zij samen met haar negentienjarige tegenspeler Matthieu Cremers in de trein heeft ingestudeerd, wil voorspelen. Maria kijkt niet naar Marloes, maar naar de camerabeelden die zij volgt per televisie. Zo beoordeelt Maria of de snoet van Marloes het “goed doet' op film. Marloes heeft een T-shirt aan met korte mouwtjes en het is koud in de auditieruimte. Maar Marloes merkt het niet; ze denkt alleen aan haar rol. Ze moet met haar spel heel wat concurrenten verslaan; behalve Marloes zijn achthonderd kinderen gevraagd om auditie te komen doen.

Eenmaal buiten, ziet Marloes dat het trapportaal en de hal zwart zien van nerveuze tieners, die allemaal klaarstaan om hun acteerkwaliteiten te tonen. “Het ging heel relaxed“, zegt Marloes, terwijl zij een zucht slaakt. “Maria was heel aardig.“ Matthieu knikt. “In de trein waren we veel zenuwachtiger“, zegt hij. Het lijkt of het tweetal elkaar gerust wil stellen.

Marloes en Matthieu kijken speurend rond in het trapportaal. “Er is veel talent dat hier rondloopt“, merkt Matthieu op. “Je weet het niet“, antwoordt Marloes. Iedereen in de wandelgangen zegt vriendschappelijk de hoofdrol ook aan een ander te gunnen. Maar dat is schijn. “Ik ben gekomen voor die hoofdrol“, zegt Marloes. “Ik wil die rode loper zien!“

Dan gaan ze een trap hoger. In de bovenste zaal moet Marloes nog in een dansklas laten zien of zij kan dansen. Terwijl Marloes ijverig zwiert en draait op hiphop, is het warempel Carry Slee zelf die glimlachend toekijkt. “Ik ben helemaal ontroerd“, zegt zij. “Al deze kinderen werken met zoveel overtuiging, daar heb ik echt bewondering voor.“ Carry Slee is heel nieuwsgierig hoe de spelers uit haar verhaal eruit zullen gaan zien. Misschien is het wel Marloes.

Afblijven! zal in oktober dit jaar in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

    • Jitka Xantinidou