Aantal duels geschrapt in play-offs

De uitschakeling van Roda JC voor de nationale bekercompetitie brengt het aantal play-offwedstrijden tussen de nummers twee tot en met vijf in de eredivisie aanzienlijk terug. Dit heeft de voetbalbond KNVB bevestigd.

Aanvankelijk zouden de nummers twee tot en met vijf in totaal tien wedstrijden moeten spelen. Dat zijn er nu zes.

Een aantal wedstrijden is zinloos geworden, omdat de clubs die na de reguliere competitie op de tweede tot en met vijfde plaats staan, nu al zeker zijn van een plaats voor de UEFA Cup. Alleen een plaats voor de voorronde van de Champions League kan via de play-offs nog worden veroverd. Clubs die de eerste confrontatie (in twee duels) verliezen, lopen niet meer het risico om Europees voetbal mis te lopen.

Nederland beschikt behalve over twee plaatsen voor de Champions League ook over vier startbewijzen voor de UEFA Cup. Als Roda de bekerfinale had bereikt, dan was de ploeg, nu twaalfde in de competitie, verzekerd geweest van Europees voetbal. Nu zijn de finalisten Ajax en PSV die, via de competitie, toch al verzekerd zijn van Europees voetbal.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de verliezers na de eerste play-offronde nog vier duels zouden spelen, waardoor ook een eindklassement kon worden opgemaakt. Wie als nummer twee tot en met vijf alle duels in de play-offs zou verliezen, zou (met Roda in de finale) alleen nog maar aan de internationale Intertoto-competitie deel mogen nemen. Die duels worden nu geschrapt.

Als de huidige nummer twee (AZ) wint van de nummer vijf (FC Groningen) en nummer drie (Feyenoord) wint van vier (Ajax), dan spelen alleen de winnaars nog om een plaats in de voorronde van de Champions League. De wedstrijden tussen de verliezers zouden worden gevolgd door een wedstrijd tegen de winnaar van de play-offs tussen de nummers zes tot en met negen uit de competitie. Ook die wedstrijd is geschrapt.