7 redenen om thuis te blijven

The Virgin Suicides

Sofia Coppola, (VS, 1999) Ned.3, 23:50-01:30u.

The Virgin Suicides is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Jeffrey Eugenides, en markeert het trefzekere speelfilmdebuut van Sofia Coppola, die in 2003 zou doorbreken met Lost in Translation. Het is het verhaal van vijf meisjes die zelfmoord plegen, maar vooral van de buurjongens die zo wanhopig verlangen naar het mysterie dat deze nimfen vertegenwoordigen. Coppola - dochter van Francis Ford Coppola - is in haar film dicht bij het enigma gebleven dat de gezusters Lisbon in de ogen van de jongens omgeeft. Niet waarom ze zelfmoord pleegden is belangrijk. De film geeft geen psychologische verklaringen. Het enige wat keer op keer geconcludeerd moet worden is dat die schuchtere aanbidders er helemaal niets van begrepen. De film dweept in z'n aankleding, belichting, montage met splitscreens en super8-filmpjes, en synthesizermuziek zonder enige gêne met de jaren zeventig. Met Kirsten Dunst als oudste dochter. (AW)

De gevechten op land zijn wat saai

2 reality

Een betere buurt

Ned.1, 22.30-23.15u.

Eerste aflevering van een serie waarin zeven pas afgestudeerde jongeren verhuizen naar de Tarwewijk in Rotterdam. Ze krijgen 80 dagen om een project te beginnen dat de buurt zichtbaar moet veranderen. Een voor de gelegenheid samengestelde buurtraad volgt de vorderingen kritisch. De uiteindelijke winnaar krijgt 10.000 euro om in een project voor een betere buurt te steken en een zonvakantie om bij te komen.

3 misdaadserie

Spooks

Ned.3, 21.00-22.00u.

Zesdelige misdaadserie over de anti-terreur-unit van de Britse geheime dienst. In deze aflevering gaan er tijdens een rampenoefening voor een aanval met biologische wapens zoveel dingen mis, dat het team zich afvraagt of er soms echt een ramp gebeurt. Telefoonlijnen zijn dood, de elektriciteit valt uit, er vallen slachtoffers en de grote baas is afgesneden van de rest van het team. Wat te doen?

4 dansen

Dancing with the stars

Zaterdag: RTL4, 21.30-22.30u.

Het afgelopen tv-seizoen was Dancing with the stars een van de weinige nieuwe succesprogramma's. Deze zaterdag begint een nieuwe serie, waarin bekende Nederlanders worden gekoppeld aan een professioneel danser. Ze moeten in een afvalrace vol chachacha en jive tegen elkaar strijden. De nieuwe BN'ers zijn onder meer actrice Lieke van Lexmond, presentatrice Myrna Goossen en oud-voetbalheld John de Wolf.

5 Game: PC

Star Wars: Empire At War

CD Contact data: 49,95 euro

Of je de laatste Star Wars-films nu wel of niet vond tegenvallen, het sciencefiction universum van George Lucas vormt nog altijd een rijke inspiratiebron voor spellenmakers. Zo wist LEGO Star Wars (ja, LEGO en Star Wars) vorig jaar vriend en vijand te verrassen met een vrolijk avontuur. Meer episch waren de rollenspellen van ontwikkelaar BioWare. Die maakte met Knights Of The Old Republic de beste Star Wars-games tot op heden. Een goed strategiespel ontbrak nog. Empire At War vult dat hiaat grotendeels en naar tevredenheid op. Het voorwerk speelt zich af in een “sterrenmap' waar je planeten kiest die je wilt hebben. Dan zijn er de gevechten zelf, op land en in de ruimte, waarbij de spacebattles de meeste indruk maken. Vooral wanneer je op de spatiebalk tikt en de camera overschakelt naar een up, close & personal filmstandpunt. En je midden tussen de X-Wings en TIE Fighters zit. (JM)

6 Ding

Gupi

via www.megagadgets.nl voor 39,39 euro

Cavia's zijn leuk, maar ze stinken zo. Het gaat wat ver, maar voor wie de schaamte opzij durft te zetten, is er nu Gupi, de elektronische cavia. Furby, maar dan een paar stappen verder. Gupi kent verschillende stadia. Als hij nog een baby is, kan hij alleen huilen en zijn hoofdje schudden. Daarna leert hij rond te scharrelen, maar heeft hij nog training nodig. Vervolgens komt Gupi in zijn “blije' fase. Dan kan hij rondlopen door het huis en voelt hij door zijn sensoren zelf aan wanneer hij gaat botsen. Je voedt het beestje door hem een wortel met adapter in zijn bek te stoppen. Druk je Gupi op zijn neusje, dan niest hij en schiet hij achteruit. Is hij blij, dan maakt hij de lieve “oink-oink' klanken van cavia's. Afhankelijk van zijn bui reageren zijn gevoelige oortjes op geluid. Hij kan ook flink chagrijnig knorren. Daar zaten we dan weer niet op te wachten. (JL)

7 site-seeing

Grote database

www.geheugenvannederland.nl

Zoeken is alleen leuk als je niet weet waar je naar op zoek bent en er dus geen haast bij is. Struinen heet dat. Je kunt het doen in rommelige antiekzaakjes of boekwinkels, maar het kan ook op internet. Bijvoorbeeld in het Geheugen van Nederland, een grote digitale verzameling van Nederlandse prenten, teksten, foto's en films. Je kunt er gericht zoeken op allerlei onderwerpen die te maken hebben met geschiedenis (een ruim begrip, want ook Junkie XL is er al terug te vinden). Maar met een beetje in het wildeweg klikken kom je juist op onverwachte dingen uit. Zo vind je een mooie botanische onderwijsplaat uit 1897, afbeeldingen van oude speelkaarten, volksliedjes, een spotprent van Peter van Straaten, promotiefoto's van de Osdorp Posse of oude glamourkiekjes van het Koninklijk Huis. Je kunt er verdwalen, maar dat is dan gepland. En met één klik van je muis vind je de weg weer terug. (JL)

    • Jan Meijroos