6 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Marius

Barentszstraat 243, Amsterdam, (020) 422 78 80, keuken open vanaf 18.00u, zo-ma gesloten, Frans / Mediterraan

Categorie: biologisch

Planken vol wijn en boeken zorgen voor een huiskamersfeer. Kosmopolitisch (maar geen opgetut) publiek komt er vanwege de gemoedelijke sfeer en het uitstekende eten. Naast het dagelijks wisselende menu met gerechten als rauwe tonijn met bloedsinaasappel en heilbotfilet met kruidenroomsaus, is à la carte ook mogelijk. Alles door eigenaar-kok Kees Elfring met liefde bereid. Bij binnenkomst een blijde verrassing, bij vertrek een grote voldoening.

uitstekend | Twee vermoeide mensen op Valentijnsdag voor het eerst naar Marius. Om te ontstressen beginnen we met een Kir. En dat helpt. In alle rust nemen we, met wat kleine aanpassingen, de gerechten tot ons. Alles smaakt even harmonieus. De ingrediënten zijn vers en eerlijk en worden verrassend optimaal gecombineerd. De bediening is (ondanks een volle bak) ontspannen, behulpzaam, niet opdringerig en goed informerend.(15-02-2006, J.V, Abcoude)

uitstekend | Bravo!(28-11-2005, S.v.E., Amsterdam)

fMRI-scan van een hoofd

2 pop / boekenweek

Lowlands Bookstore

Vanavond vanaf 20.00u in alle vier zalen van de Melkweg, Amsterdam. Toegang: 17,50 euro. Kaarten: 0900-0191 & www.melkweg.nl

Het festival A Campingflight To Lowlands Paradise organiseert een avondrond schrijvers en popmuziek in het kader van de Boekenweek. Op het programma ruim 20 optredens, o.a. The Beatles & Dylan in het Nederlands door o.a. Roos (Beef); Ernst Janz & CCC Inc., Kraak & Smaak; Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis met de Popquiz A Go Go Live; schrijvers onder wie Karin Giphart, Jan Donkers, Joost Zwagerman, Barbara Stok, Ronald Giphart en een High Fidelity Party met DJ St Paul.

3 POËZIE

De 26ste Nacht van de Poëzie

Zaterdag 20.00-03.00u. Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht. Kaarten: 29,50 euro. Res: 030-2314544 & www.vredenburg.nl

Van acht uur 's avonds tot drie uur

's nachts lezen meer dan twintig Nederlandstalige dichters uit België en Nederland voor uit eigen werk. De voordrachten worden afgewisseld door muzikale en andere entr'actes. Vast onderdeel van de Nacht is de boekenmarkt, die in de foyer is ingericht. Presentatie: Piet Piryns en de nieuwe Nachtomroeper Menno Wigman. Dichters: o.a. H.C. ten Berge, Liesbeth Lagemaat, Thomas Möhlmann, Vrouwkje Tuinman, Ivo de Wijs en Joost Zwagerman.

4 WETENSCHAP

Hersenen buiten bedrijf

Zondag 14.15u. Hobokensalon van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Gratis toegang. Inl: www.erasmusmc.nl/prikkels. Res: prikkels@erasmusmc.nl

Dr. Markus Klimek, anesthesioloog van het Erasmus MC, praat in het kader van de tentoonstelling “Prikkels: Pijn & Pret' over je hersenen bij slaap, bij coma en onder narcose. Onze hersenen beheersen ons lichaam. Wat gebeurt er met je hersenen als je niet bij bewustzijn bent? Werken ze nog wanneer je slaapt, wanneer je onder narcose bent of bij mensen die in coma zijn? Hoe staat het met de hersenen van mensen die in “kunstmatig coma' worden gehouden?

5 foto /BOEKENWEEK

Anton Corbijn

Zondag 15.00u. Paagman, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag. Inl: 070-3383838 & www.paagman.nl

Fotograaf Anton Corbijn wordt zowel het vijfde bandlid van U2 alsmede het vierde lid van Depeche Mode genoemd. Voor elk van deze bands heeft hij inmiddels 7 platenhoezen gemaakt en gedeeltelijk ook ontworpen. Daarnaast staan zijn foto's op ruim 100 platenhoezen van andere artiesten en regisseerde hij ruim 75 muziekvideo's. Corbijn wordt geïnterviewd door Linda van Dort en er wordt beeldmateriaal vertoond aan de hand van de in 2005 verschenen DVD The Director's Cut met daarop het beste van Anton Corbijns filmwerk.

6 THEATER

Quality Time

Vanavond en zaterdag 20.00u. Toneelschuur, Haarlem. Res/inl 023-5173910 & www.toneelschuur.nl

Quality Time gaat over een dag uit het leven van een modern gezin met twee kinderen van 4 en 6 jaar.

Uitgangspunt is het idee dat mensen - ouders - geen notie hebben van de werkelijkheid. Hoofdrollen: Marcel Musters en Joan Nederlof.

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens