Ze wil nu ook wel eens een grote beker winnen

Wie: turnster Kim Veldman.

Waarom: is met drie andere sporters uit Heerenveen genomineerd voor de uitverkiezing 'Sporttalent van het jaar'. Morgen wordt de winnaar bekendgemaakt.

Wie er morgen moet winnen? 'Ik, natuurlijk', zegt Kim Veldman met een schaterlach. Medailles heeft de 12-jarige turnster al in overvloed, ze wil nu ook wel eens een grote beker.

De Nederlands kampioene is met drie andere sporters uit Heerenveen genomineerd voor de uitverkiezing 'Sporttalent van het jaar'. Allemaal kampioenen, maar zij is met afstand de jongste van het stel. Tegelijk met de olympische schaatshelden uit de Friese stad zal de winnaar morgen in restaurant De Koningshof in Heerenveen worden gehuldigd.

Kim Veldman was vijf jaar oud toen ze begon met turnen. Van een vreemde had ze de belangstelling voor turnen niet: haar vader is topsportcoördinator bij de gymnastiekbond KNGU, haar moeder jureert bij turnwedstrijden. Zes keer in de week fietst ze naar de sporthal voor een drieënhalf uur durende training. Alleen als haar schoolvriendinnen naar een verjaardagsfeestje gaan, vindt ze het 'minder leuk' om te trainen. Ook is ze niet zo dol op het onderdeel lenigheid. 'Een spagaat kan zeer doen.'

Maar als turner moet je niet kleinzielig zijn, legt ze uit. Twee maanden geleden landde ze na een dubbele salto met overstrekte benen naast de trampoline. Een ongelukje waar ze ontstoken knieën aan over hield. Op training kan ze daardoor niet met alle oefeningen meedoen. Maar dat is toch geen reden om thuis te blijven, zegt ze met een lach.

De Friese turnster meet op haar twaalfde al 1,51 meter, bijna net zoveel als een van haar grote voorbeelden, de Amerikaanse kampioene Nastia Liukin (1,52 meter). 'Ik ben groot voor mijn leeftijd. Op de brug is dat een voordeel. Maar als ik 1,90 meter zou worden, heb ik een probleem. Gelukkig is alleen mijn vader lang.'

Bij de pupillen is ze de beste van Nederland. Het begin van een mooie carrière, hoopt ze. Op haar veertiende is ze oud genoeg om aan een EK deel te nemen. Op haar zestiende lonkt het WK? En dan? 'De Olympische Spelen in 2012', zegt ze op besliste toon. Waar die gehouden worden? Even blijft het stil. 'In Londen, zegt mijn moeder.'

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens