www.nrc.nl

Brug. Op zijn weblog New York vraagt correspondent Freek Staps zich af waar de geheime ruimte in de Brooklyn Bridge is, die onlangs werd ontdekt. 'Waar de ruimte precies is, mag niet bekendgemaakt worden. Zoals alles hier: 'for security reasons'. Het is in ieder geval aan de Manhattan-kant van de brug. O, ironie. Want hier komen de Koude Oorlog en de strijd tegen terrorisme samen. Het bleken bij nader inzien niet de Russen te zijn die dit meest zuidelijke puntje van Manhattan aanvielen. In mei 2003 bekende een Amerikaan, oorspronkelijk uit Kashmir, dat hij de brug als doelwit zag. Hij overwoog de kabels op te blazen. Hij zag er van af. Te gecompliceerd, te veel bewaking. Nu nog staan aan beide kanten van de brug politiewagens. Daarover wordt veel geklaagd, want door de aanwezigheid van de politie gaat het aantal beschikbare rijbanen van drie naar twee.

www.nrc.nl/newyork

Geheugenverlies. Ahold-verdachte Roland Fahlin had gisteren hevig last van geheugenstoornissen, blijkt uit het weblog Ahold dat Jeroen Wester en Joost Oranje bijhouden. 'Vanmiddag deed zich een plaatselijke uitval voor in de Amsterdamse rechtszaal. Het ging om het geheugen van verdachte 4: Roland Fahlin. 'Dat weet ik niet meer, dat kan ik mij niet herinneren, dat kan ik mij niet voor de geest halen', klonk het tot vervelens toe in de Van Namenzaal.

Fahlin wordt van alle vier de Ahold-verdachten waarschijnlijk het meest geconfronteerd met getuigenverklaringen die zijn versie van de werkelijkheid bestrijden. Vooral als het gaat om het tekenen van de omstreden side letters waarin de ene keer werd gezegd dat Ahold de baas was bij de joint venture met het Scandinavische ICA en de andere keer weer niet.' nrc.nl/weblog/ahold