Werknemer mag weg met ruim een ton

Ruim 125.000 werknemers van autofabrikant General Motors en zijn toeleverancier Delphi krijgen tot 140.000 dollar per persoon aangeboden om met vervroegd pensioen te gaan.

Deze ongekende overeenkomst werd gisteren bekendgemaakt door General Motors (GM), Delphi en vakbond UAW.

De twee bedrijven verkeren in zwaar weer. GM, 's werelds grootste autofabrikant, maakte vorig jaar 10,6 miljard dollar (8,8 miljard euro) verlies, maar oude afspraken met de vakbonden verhinderen ontslagen en fabriekssluitingen op grote schaal. Delphi was tot zeven jaar geleden een dochterbedrijf van GM, maar is nu de grootste toeleverancier en heeft uitstel van betaling moeten aanvragen.

Het akkoord is een noodzakelijk onderdeel van de massaontslagen bij GM en vermindert het risico op een kostbare staking bij Delphi. GM belooft werknemers die meer dan tien jaar bij het bedrijf werken 140.000 dollar (116.000 euro) per persoon om met vervroegd pensioen te gaan. De ex-werknemer doet daarmee afstand van zijn ziektekostenverzekering. Werknemers met minder dienstjaren krijgen minder uitbetaald. Werknemers van Delphi kunnen voor 35.000 dollar met vroegpensioen.

General Motors neemt daarnaast 5.000 Delphi-werknemers in dienst om zo de schuldenlast van Delphi te kunnen terugdringen. GM vreest voor een faillissement van Delphi.

De maatregel die nu aan 113.000 GM-werknemers en 13.000 Delphi-werknemers wordt aangeboden maakt deel uit een reeks ingrijpende maatregelen die autofabrikant General Motors de laatste maanden neemt. Eerder maakte het bedrijf uit Detroit al bekend 30.000 banen te schrappen en twaalf fabrieken te sluiten. Hoeveel het akkoord GM kost, is onbekend. Volgens een analist van zakenbank J.P. Morgan kosten de voorstellen Delphi 2 miljard dollar.

GM maakte deze maand ook bekend dat het verlies vorig jaar 2 miljard dollar hoger was dan eerder bekendgemaakt. De Securities and Exchange Commission verbreedde daarop het onderzoek naar de onregelmatigheden in de boekhouding van het concern.

Bestuurder R. Wagoner komt door de tegenvallende cijfers steeds meer onder vuur te liggen. Hij laat weten tevreden te zijn met het akkoord van gisteren. Delphi noemt de stap een 'noodzakelijke mijlpaal'.

De gemiddelde leeftijd van GM-werknemers is met ruim 50 jaar bovengemiddeld. Zij verdienen maximaal 27 dollar (22,40 euro) per uur. Inclusief ziektekosten en andere voorwaarden kost een fabrieksarbeider het autobedrijf bijna 74 dollar per uur. GM produceert onder meer auto's van Saab, Chevrolet en Hummer.